Obraćanje predsednika Vučića

- Velika mi je čast da ugostim Viktora Orbana. Razgovarali smo o važnim i strateškim pitanjima. Usvojili smo jedan dobar zaključak koji se tiče formiranja timova za logistiku. Naše dve zemlje su zemlje bez luka i mora i u zavisnosti smo od Konstance, Kopra, Soluna... Moramo da pronalazimo nova rešenja za izvoz i uvoz naših roba, zatim bezbednost u oblasti vode i hrane i našu energetsku bezbednost, analizu dostupnosti radne snage svih profila, posebno zanatskih. Razgovarali smo o mogućnostima formiranju zajedničkih kompanija, posebno u oblastima stočarstva, naročito govedarstva i ovčarstva. Potreban je razvoj poljoprivredne infrastrukture. Zatim formiranje kompanija za naftu i gas, ulaganja u energetsku infrastrukturu. Nešto što čini život bilo je od posebnog značaja. Razgovarali smo i o geopolitičkim stvarima. Razgovarali smo o svim važnim pitanjima, našem putu u EU, inicijativi BRIKS. Razgovarali smo i kako da popravimo naš investicioni ambijent. Verujem da smo napravili dobar sastanak. Premijeru Orbanu zahvalan sam na svakoj podršci, osećajte se uvek kao kod svoje kuće - rekao je Vučić i najavio da će otići sa gostom u kratak obilazak Beograda na vodi i da će, nakon trilateralnog sastanka, popodne imati i bilateralni sastanak sa mađarskim premijerom.

- Mađarska do sada nije imala priliku da učestvuje na sastanku poput ovog. Mađarska je uvek bila na strani dijaloga, nikada nismo podržavali sankcije ni protiv jedne zemlje - kazao je Viktor Orban.

Trilateralni sastanak

Vučić i Orban danas su se sastali i sa prestolonaslednikom Abu Dabija NJ. v. šeikom Kaledom bin Mohamedom bin Zajedom el Nahjanom.

- Odličan i sadržajan sastanak sa prijateljima koje sam detaljno obavestio o poslednjiim događajima na Kosovu i Metohiji. Razmotrili smo i brojne teme u okviru inicijative za uspostavljanje strateške bezbednosti regiona u oblasti energetike, vodosnabdevanja, prehrambene industrije i ljudskih resursa. Razgovarali smo i o velikim investicionim potencijalima koji su se otvorili u okviru predstojećeg #EXPO2027, kao i o širenju saradnje u oblasti novih projekata, inovacija, istraživanja, zdrave i zelene energije i tehnologija budućnosti - objavio je Vučić na svom Instagram nalogu.

- Zahvalan sam prijateljima iz UAE i Mađarske na spremnosti da čuju naše predloge, planove i ideje, kao i na interesovanju da učestvuju u daljem razvoju Srbije, ali i na posebnoj posvećenosti jačanju čvrstog partnerstva sa našom zemljom i njegovoj nadogradnji u godinama koje dolaze.

BONUS VIDEO: