Један од најистакнутијих позоришних редитеља наше земље, као и читавог региона, Јагош Марковић, умро је у 58. години живота. Рођен је у Подгорици 1966. године, а дипломирао је на Факултету драмских уметности у Београду (1987), у класи проф. Борјане Продановић и Светозара Рапајића. Диплому редитеља стекао је у 21. години живота, а почео је да режира са 12.

У Народном позоришту у Београду, чији је стални редитељ од 2008. године, режира најзначајније наслове светске и домаће класике: Учене жене, Хасанагиница, Госпођа министарка, Покондирена тиква, Др, Антигона, Пепељуга (Opera) и Фигарова женидба (Opera). По правилу, његове представе су дуговечне, хваљене, изводе се увек пред препуном салом и прослављају национални театар на међународним гостовањима.

О његовом приватном животу мало се зна, а јавно је само био експониран брак с глумицом Вањом Милачић. Јагош имао веома успешну ћерку Марију Марковић, која је награђена на Стеријином позорију за костимографско решење представе "Yанкее Росе" Милоша Лолића.

Фото: Д. Мишић

 

 

Били су у браку до 2006. године, а његова бивша супруга истакла је да је крах брака тешко поднела, као и да је Јагош био њена највећа љубав.

Фото: В. Данилов

 

Редитељ Марковић је био добитник око педесет струковних, фестивалских и државних награда међу којима су: Награда "Бојан Ступица", Награда ослобођења Београда, Тринаестојулска награда , награда Мића Поповић, Награда за свекупан допринос стваралаштву Црне Горе, Награда града Београда, Награда града Подгорице, Стеријина награда, неколико награда "Златни ћуран" , "Ардалион"…

БОНУС ВИДЕО

 

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".