Jedan od najistaknutijih pozorišnih reditelja naše zemlje, kao i čitavog regiona, Jagoš Marković, umro je u 58. godini života. Rođen je u Podgorici 1966. godine, a diplomirao je na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu (1987), u klasi prof. Borjane Prodanović i Svetozara Rapajića. Diplomu reditelja stekao je u 21. godini života, a počeo je da režira sa 12.

U Narodnom pozorištu u Beogradu, čiji je stalni reditelj od 2008. godine, režira najznačajnije naslove svetske i domaće klasike: Učene žene, Hasanaginica, Gospođa ministarka, Pokondirena tikva, Dr, Antigona, Pepeljuga (Opera) i Figarova ženidba (Opera). Po pravilu, njegove predstave su dugovečne, hvaljene, izvode se uvek pred prepunom salom i proslavljaju nacionalni teatar na međunarodnim gostovanjima.

O njegovom privatnom životu malo se zna, a javno je samo bio eksponiran brak s glumicom Vanjom Milačić. Jagoš imao veoma uspešnu ćerku Mariju Marković, koja je nagrađena na Sterijinom pozoriju za kostimografsko rešenje predstave "Yankee Rose" Miloša Lolića.

Foto: D. Mišić

 

 

Bili su u braku do 2006. godine, a njegova bivša supruga istakla je da je krah braka teško podnela, kao i da je Jagoš bio njena najveća ljubav.

Foto: V. Danilov

 

Reditelj Marković je bio dobitnik oko pedeset strukovnih, festivalskih i državnih nagrada među kojima su: Nagrada "Bojan Stupica", Nagrada oslobođenja Beograda, Trinaestojulska nagrada , nagrada Mića Popović, Nagrada za svekupan doprinos stvaralaštvu Crne Gore, Nagrada grada Beograda, Nagrada grada Podgorice, Sterijina nagrada, nekoliko nagrada "Zlatni ćuran" , "Ardalion"…

BONUS VIDEO

 

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".