Редитељ Јагош Марковић преминуо је у 58. години живота.

Јагош Марковић рођен је у Подгорици 1966. године. Важи за једног од најистакнутијих позоришних редитеља наше земље, као и читавог региона.

Дипломирао је на Факултету драмских уметности у Београду (1987), у класи проф. Борјане Продановић и Светозара Рапајића. Диплому редитеља стекао је у 21. години живота, а почео је да режира са 12.

Богата каријера

У Народном позоришту у Београду, чији је стални редитељ од 2008 године, режирао је најзначајније наслове светске и домаће класике : "Учене жене", "Хасанагиница", "Госпођа министарка", "Покондирена тиква", "Др", "Антигона", "Пепељуга" (Opera) и "Фигарова женидба" (Opera).

По правилу, његове представе су дуговечне, хваљене, изводе се увек пред препуном салом и прослављају национални театар на међународним гостовањима.

Фото: Н. Фифић

 

 

Добитник је око педесет струковних, фестивалских и државних награда међу којима су: Награда „Бојан Ступица“, Награда ослобођења Београда, Тринаестојулска награда , награда Мића Поповић, Награда за свекупан допринос стваралаштву Црне Горе, Награда града Београда, Награда града Подгорице, Стеријина награда, неколико награда „Златни ћуран“ , „Ардалион“…

У Бугарској је одржан фестивал "Балкан чита Јагоша" у оквиру кога су четири редитеља радила његов текст Говорница.

(Курир)