Пилот америчког авиона Ф-35, који је нестао у недељу, спустио се падобраном у двориште у Јужној Каролини након што га је квар приморао да се катапултира из авиона.

Касније је откривено да се авион срушио у шумовито подручје удаљено око 60 миља од места где је пилот искочио.

Пилот каже да је "имао квар и био је приморан да се катапултира" у недељу, на висини од око 300 метара, само километар и по од међународног аеродрома Чарлстон, наводи се у извештају који је објавио АП.

Летелица је пронађена тек следећег дана, када је хеликоптер лоцирао олупину у понедељак око 17 часова, на пољу близу Индијантауна у Јужној Каролини.

Пилот, који није идентификован од стране маринаца, није имао теже повреде и отпуштен је из болнице.

"Није сигуран где се његов авион срушио, рекао је да га је изгубио због временских прилика", може се чути разговор о пилоту на аудио снимку позива хитној помоћи, који је у уторак поделио локални метеоролог.

Његов авион је летео у тандему са другим млазним авионом, који се вратио у базу после несреће уместо да прати летелицу без пилота. Други пилот Ф-35, који је такође на тренажном лету, слетео је без икаквих проблема, рекао је портпарол војне базе Џејмс Кејсон.

Званичници су затворили око једну миљу пута на неодређено време док тражили олупину у руралном округу Вилијамсбург. Од становника се тражило да избегавају то подручје.

Федерални, државни и локални званичници радили су у недељу на лоцирању авиона, а војска је апеловала на јавност за помоћ у проналажењу летелице.

Приликом оваквих инцидената пракса је да, ако лети више авиона, друге летелице круже изнад места пада, рекао је Марк Канцијан, пензионисани пуковник маринаца и виши саветник у Центру за стратешке и међународне студије.

"Ако један падне, други ће кружити како би се уверио да је пилот у реду и пренео информације о локацији пада", рекао је Канцијан.

Џереми Хагинс, портпарол базе Чарлстон, рекао је за Ен-Би-Си њуз да је млазњак летео у режиму аутопилота када се пилот катапултирао из авиона.

Хагинс је у недељу за Вашингтон пост рекао да авион "има различите премазе и дизајнерска решења која отежавају откривање" Додао је и да транспондер млазњака не ради из неутврђеног разлога.

То је приморало америчку војску да упути понижавајући апел за помоћ у проналажењу авиона - чак и да покрене телефонску линију, која је немилосрдно исмевана на интернету.

Бивши маринац Ден Гразиер годинама је упозоравао на безбедносне проблеме Ф-35, и тврдио је да је грешка у софтверу или сајбер напад могао да доведе до квара несталог млазњака.

Корпус маринаца саопштио је у понедељак да приземљује авионе на два дана након пада Ф-35.

Три несреће класе А догодиле су се у протеклих шест недеља, наводи се у саопштењу. Такви инциденти се дешавају када штета достигне 2,5 милиона долара или више, када је авион Министарства одбране уништен, или неко погине или је трајно онеспособљен.

(Даилy Маил)

БОНУС ВИДЕО: