То долази дан након што је гувернерка Џенет Милс прогласила ванредно стање како би активирала више ресурса у припреми поводом приближавања олује.

Бајденова председничка декларација о ванредној ситуацији омогућиће Мејну да искористи федералне ресурсе да помогне у одговору државе на ураган Ли.

Према том налогу, Федерална агенција за управљање ванредним ситуацијама овлашћена је да идентификује, мобилише и обезбеди опрему и ресурсе, а надокнада за евакуацију, склониште и другу масовну негу биће обезбеђена у вредности од 75 одсто, наводи агенција.

- Захваљујем председнику Бајдену на његовом брзом одобрењу мог захтева за проглашење ванредне ситуације у случају катастрофе, што ће нам омогућити приступ додатним ресурсима док радимо на томе да људи у Мејну буду безбедни током ове олује - рекао је Милс у саопштењу у петак ујутро.

- Настављам да снажно позивам све људе Мејна, посебно оне на истоку, да предузму неопходне мере предострожности како би остали безбедни док се ураган Ли приближава - навела је она.

Милс је упозорила да јаки ветрови урагана Ли, велики таласи и јака киша могу створити опасне услове који представљају „непосредну претњу“ по живот и имовину.

Поред тога, јака летња киша повећала је засићеност земљишта, поплаве и отицање хранљивих материја што је погоршало здравље дрвећа, а у комбинацији са јаким ветровима ствара услове за распрострањене нестанке струје.

- Настављамо помно да пратимо олују и очекујемо јаке кише и јаке ветрове који ће вероватно изазвати олујни удар, поплаве у унутрашњости, оштећење инфраструктуре и нестанак струје. Настављамо да снажно апелујемо на становнике Мејна – посебно оне на истоку земље – да буду опрезни и да предузму кораке како би осигурали да имају оно што им је потребно да остану безбедни док се олуја приближава - рекла је Милс.

Ураган Ли се тренутно креће даље ка истоку и вероватно ће проћи низ источни Мејн и путовати уз залив Фанди у Канаду. То ће вероватно умањити утицај олује на јужни и централни Мејн и концентрисати своје најгоре последице на делове средње обале, према метеоролозима из ЦБС подружнице ВГМЕ.

Али метеоролози и даље упозоравају да чак и ако ураган Ли не погоди Мејн директно, олуја ће и даље имати озбиљан утицај на државу.

Ударци од Ли ће се осетити између 7 и 19 часова по локалном времену у Суботу, а најгоре невреме дешава се од поподнева до у ноћ. Ли ће производити јаке таласе и снажне ветрове, бангордаилyнеwс.цом.

БОНУС ВИДЕО

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".