Можда ћете се осећати прилично трезно, али брзина ваше реакције биће спорија и обично постајете несмотренији и неспутанији. То може да има катастрофалне последице, на пример ако седнете за волан аутомобила под утицајем алкохола. А испијање воде или кафе вас можда неће разбистрити на начин на који мислите да хоће.

Колико дуго алкохол остаје у телу

Јетри је обично потребно око сат времена да уклони једну јединицу алкохола из тела. Дакле, једна кригла пива слабе до средње јачине остаће у вашем телу између 90 минута и два сата.

Алкохол се у већини случајева може открити између шест и 72 сата, каже амерички центар за овисност. Али то ће варирати у зависности од коришћеног тесту и од тога колико често особа пије. У крвним налазима ће се алкохол показати до 12 сати, док то може бити чак 24 сата у даху. Урин има тенденцију откривања алкохола између 12 и 24 сата након конзумирања, а остаје у слини око 12 сати.

Фото: Профимедиа

 

Али вожња под утицајем алкохола може убити - без обзира на то колико сте пића попили. Понекад вам се чини да мамурлук траје два дана, а некад се пробудите са осећајем да нисте пили. Међутим, ни једно ни друго није прави показатељ колико је заправо алкохола у вашем организму.

Докторка Фиона Сим, главна медицинска саветница за Дринкавер, рекла је да количина алкохола у крвотоку зависи од три ствари. Прво је количина коју конзумирате, друго је временско раздобље, и на крају, брзина којом га се ваше тело решава. Алкохол напушта ваше тело брзином од око једне јединице на сат, али то може да варира од особе до особе. Ваша тежина, пол, стање јетре, метаболизам, јесте ли под стресом и колико сте појели - могу утицати на то колико брзо или споро ваше тело може да преради алкохол.

Не постоји тест код куће или у пабу који би вам дао те одговоре, стога стручњаци кажу да је најбоље у потпуности избећи ризик од вожње под утицајем алкохола.

Учинак алкохола после спавања

Људи често погрешно претпостављају да учинци алкохола нестају док спавате, чак и ако вам се ујутро мути у глави, али сан нема утицаја на брзину којом алкохол напушта ваш крвоток.

Фото: Предраг Митић

 

Истраживање Института за напредни аутомобилизам сугерише да људи не разумеју да алкохол може да утиче на њихово расуђивање иако су спавали. "Многи возачи који не размишљају о вожњи у алкохолисаном стању, након ноћи у пабу - не препознају утицај алкохола на своје тело следећег дан или једноставно одлуче да га игноришу."

Могу ли кафа или вода то да убрзају

Не можете учинити ништа да бисте убрзали излазак алкохола из вашег организма, упозорава Дринкавер. Из организације су рекли: "Шољица кафе или хладан туш неће помоћи да се решите алкохола. Можда ћете се осећати мало другачије, али ни на који начин нећете избацити алкохол. Једини начин да елиминишете алкохол из тела је да пустите да време прође."

Фото: Профимедиа

 

Али испијање кафе могло би да вам помогне да се пробудите, а вода ће вам помоћи да рехидрирате, што је корисно за мамурлук. Међутим, запамтите да ни једно не мења количину алкохола у вашем телу. Ово важи и за претходну ноћ. Испијање пола литре воде пре спавања могло би да вам ублажи главобољу следећег јутра, али неће променити ниво алкохола у вашем телу.

Колико се сме пити

Немогуће је рећи колико је пића сигурно да се избегне прекорачење границе, јер су сви различити, али докази су јасни - да конзумирање алкохола смањује вашу способност вожње. По правилу, две кригле лагера уобичајене јачине или две мале чаше вина значиле би прекорачење границе, али ово није свеобухватно правило.

Фактори као што су тежина, пол, метаболизам и колико сте појели хране - сви доприносе томе како ваше тело обрађује алкохол, тако да свако има различите границе. Не постоји сигуран начин конзумирања алкохола и задржавања истог испод границе. Многи људи се држе ограничења на једно пиће, али не постоји начин да се докаже је ли то превише или премало.

Фото: Профимедиа

 

Што ако требате да возите јутро након конзумирања алкохола

Стручњаци наводе да чак и мале количине алкохола могу да утичу на вашу способност вожње и не постоји сигуран начин да пијете и останете унутар допуштених граница.

- Савет полиције је јасан: потпуно избегавајте алкохол ако намеравате да возите. Будући да не постоји начин да убрзате време које је потребно вашем телу да обради алкохол у вашем организму, не постоји сигуран начин да јамчите да ће сав алкохол који сте попили нестати до тренутка када се пробудите следећег дана - објаснили су.

БОНУС ВИДЕО: