У потрази за животним шансама, многи житељи некадашње СФР Југославије отишли су у иностранство, и то у годинама пре ратова у којима се та држава распала. Мешовити бракови у оно време били су сасвим нормална и честа појава и готово нико се није нарочито обазирао на то које националности му је брачни партнер.

Прича младића који потиче из једне такве породице подељена је на друштвеној мрежи Редит. Момак рођен у заједници Српкиње и Хрвата, пожелео је да се досели на дуже у Србију из Америке, а главни страхови су му били везани за његово презиме и политичке ставове.

Мајка Српкиња, отац Хрват

Његову објаву, у којој је очито да младић не влада најбоље граматиком, као што и сам признаје, преносимо у оригиналу:

- Извињавам се због моје граматике, ја говорим језик боље него што могу да га напишем и читам ћирилицу врло споро.

Фото: Профимедиа

 

Мој отац је хрватски и моја мајка је српска, и емигрирали су у Америку прије него што сам рођен у 1983. године. Моји родитељи су се разводили током рата на позив породице мога оца. Још увек разговарам с њим, али не и мојом хрватском породицом. Моја мајка је умрла 2013. године и ја се још увијек држим у контакту са својом породицом у Србији. Имам родбине у Новом Саду, Руми, и Београду. Немам ништа против већине Хрвата, али се више опредељујем као Србин зато што сам живела са мојом мајком након развода.

Мој отац је стар и болестан и вероватно ће умрети у наредни неколико година. Онда нећу имати породицу у Америци. Понекад се осјећам усамљен, а трошкови живота се погоршавају и погоршавају сваке године. Радим слободни рад ("freelancing") на интернету и могу радити на даљину највише било где. Такође сам наследио нешто новца након што је моја мајка умрла

Жели да дође у Србију на дуже

Мислим да живим можда периоду од 5-6 месеци на године у Србији да проведем време са мојом породицом, и да уштедим новац, јер је у Србији много јефтиније. Верујем да могу добити држављанство ако је потребно због статуса моје мајке пре него што је умрла.

Фото: Милена Анђела

 

Пет пута сам био у Србији, али никада нисам живио тамо више од мјесец дана. Забринут сам како би људи могли да ме примећују ако сам покушао да будем становник. Ја имам хрватско презиме, ја нисам 100% течно говорио језик, имаћу већи приход од просечне особе у Србије, а моје политичке ставове су либералне и за Европску унију и против ултранационализма. Ценим све оне који узимају времена да прочитају ово и одговоре - написао је он.

Подршкa у коментарима

Коментари на његову објаву скоро сви до једног били су пуни подршке за његову жељу, као и да то што се другачије презива ништа не значи овде. Како су сви написали, најважније је какав си човек на првом месту.

"Слушај друже, слободно дођи, овде људе апсолутно заболе да ли имаш хрватско или српско презиме. Што се тиче твојих ставова, опуштено, сви имамо своје и неки људи ће се сложити са тобом, а неки неће, све у свему нећеш имати проблема због тога. Ако се одлучиш да се преселиш у Србију, добродошао и уживај у свим чарима наше земље!", гласио је став првог од њих.

У следећем коментару, редитор из Србије, објаснио му је да проблем можда може да има само у мањим срединама, и то вербалним путем.

Фото: Профимедиа

 

"Тешко да ћеш имати проблема у градовима, а ван њих можда у неким затуцаним срединама добијеш мрк поглед или неки злуради коментар... и то велико можда. Али нема шансе да ти ико прави сра**. Ако имаш Америчку плату, а можеш да радиш из Србије, само напред. Предлажем наравно да средиш себи држављанство, али то мало дуже траје, тако да ћеш имати могућност да будеш у Србији само неколико месеци. Опет добар план да мало уштедиш пара и да проведеш мало времена са својом породицом", објаснио је.

На крају се јавио и момак који је рођен у Хрватској, а који се доселио за време рата у нашу земљу.

"Рођен сам у Хрватској и живио сам у Србији 7 година 90тих (за време рата и мало послије). Нећеш имати никаквих проблема са презименом нити са акцентом. Људе то не занима. Имао сам славонски нагласак, а у разреду смо поред Срба имали Роме, Хрвате и пар Муслимана. Сви смо се мање више дружили и нико никога није прогонио на етничкој основи (а то је било за време најгорих односа). Такође смо били клинци који иначе знају бити подли и неиживљени па и даље се нисмо због тог свађали. Са одраслим људима мислим да је још боље. Пријатељи ће те прије зајебавати због тога што си американац али и то је више онако одмила па немој то превише лично да схватиш.", написао је.

БОНУС ВИДЕО: