Азимов је за хрватски РТЛ негирао било какву умешаност Русије у председничке изборе у Хрватској.

- Био сам сведок председничких избора 2016. године. Била су два кандидата: Иво Јосиповић и Колинда Грабар-Китаровић. Обоје су били пријатељи Руске Федерације. Наша политика није баш отворена. Никада се не мешамо у унутрашње послове. За нас је свеједно ко ће победити, Јосиповић или Грабар-Китаровић.

Азимов каже да се избор народа мора поштовати.

- Дакле, није било никаквог циља у политичком, финансијском или економском уплитању Русије. То није наша политика - јасан је Азимов.

Упитан да ли је Грабар-Китаровић била нека врста оптичке сметње Русији, Азимов каже да је за време свог мандата био у пријатељским односима са њом и њеним сарадницима, да јој се диви и да за оно што је, како каже, она учинила за односе двеју држава има само пријатељске речи.

Фото: Танјуг/АП/Дарко Бандић

 

- Не, од самог почетка када сам дошао у Хрватску успоставио сам изврсне пријатељске односе с Грабар-Китаровић и њеним асистентима. Она је 2017. отишла у Москву. О ономе што је Колинда учинила за наше односе могу рећи само пријатељске речи. Дивим јој се - навео је руски дипломата.

Истакако је да са Грабар Китаровић био у добрим односима и након што је изашла из политике.

- Али, мислим да ће Грабар-Китаровић пре или касније заузети врло важну улогу у Хрватској или изван Хрватске. Врло је талентиована, врло је способна особа с изврсним вештинама - каже Азимов.

А, на питање да ли је Русији било у интересу да Зоран Милановић постане председник Хрватске, руски дипломата је поновио.

- Рећи ћу вам поново да за нас не чини никакву разлику ко ће бити председник државе, јер и Милановић има пријатељске осећаје према Руској Федерацији. Ми знамо да природно и једно и друго имају одличне односе с Русијом, Сједињеним Америчким Државама, Европском унијом. Сматрамо да и Милановић и Грабар-Китаровић разумеју да су пријатељски односи с Русијом од националног интереса Хрватске - навео је Азимов.

Фото: Профимедиа

 

На констатацију да је Грабар-Китаровић у поменутом интервјуу рекла да ју је Путин звао након што је изгубила изборе 2020., али да се због короне посета никада није догодио, Азимов каже да није сигуран да ли ју је руски председник звао након што је изгубила изборе, али је, истиче, сигуран да је био импресиониран бившом хрватском председницом током разговра у Сочију 2017. године.

- Колинда је представљала Хрватску, интерес Хрватске и интерес Европске уније - навео је Азимов.

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".