Како ћете "баратати" финансијама умногоме зависи од модела који су вам родитељи пренели и који сте имали прилике да видите још у детињству. И иако ћете прво за своју лошу финансијску ситуацију окривити малу плату и поскупљења, стручњаци кажу да кривицу ипак потражите у неким наизглед безазленим навикама. Понекад су оне те које доводе до сталног проблема са новцем. Елиминишите их да бисте могли да живите боље па чак и да почнете да штедите.

Ево које су то навике због којих никада немате новца.

Купујете јер је нешто на попусту

Ако сте од оних који чекају да се одећа или опрема која вас занима или вам је потребна нађе на попусту или некој акцији да бисте је купили, мудро поступате. Овако ћете свакако уштедети. Али, сасвим је друга ствар ако нешто купите само зато што је на попусту. Пета хаљина на попусту, десета торбица јер је на снижењу - овако се никако не штеди, већ расипа.

Фото: Профимедиа

 

Наручујете храну

Навика да користите доставу хране, не само кад наручујете јела из ресторана, већ и да вам се донесу намирнице из продавнице, није начин да уштедите. Ако вам се чини да није велика свота да додате неколико евра да вам се храна донесе на кућни праг, само их помножите са 30 дана у месецу. Ето вам рачунице - управо толико новца сте сваког месеца могли да уштедите.

Бесплатни пакети

Када их већ нуде бесплатно, зашто их не бисте пробали? Многи телеоператери нуде бесплатне тест периоде током којих су одређени "закључани" канали доступни на 30 или 60 дана. Зашто ово раде? Како би вас уверили да су вам баш ти канали нужни и како бисте почели да их плаћате. Многи пристају на ову погодност док је бесплатна, мислећи да ће по истеку пробног периода отказати претплату, али истина је да потпуно забораве на то. Проверите трошите ли новац на непотребне претплате.

Купујете из навике

Јесте ли сигурни да вам треба нови пуловер за јесен? Можда вам је оних пет које већ имате сасвим довољно. Сетите се колико сте често носили ову или ону ствар, је ли било одевних предмета на које сте заборавили и никада их нисте носили током целе сезоне. Такав поступак једном у три месеца ће вас спасити непотребних трошкова.

Фото: Игор Маринковић

 

Прескачете плаћања

Када је реч о кредитима, ако један месец одлучите да прескочите плаћање рате, морате да знате да ћете морати за то да платите накнаду и већу камату. Ако одложите плаћање стамбено-комуналних и других обавеза, пре или касније ћете морати да платите цео износ, који ће бити пуно већи и "проблематичнији" од месечне обавезе.

Не спремате храну код куће

Модерни свет нас уверава да су доставе, пословни ручкови и кафа још исплативији од кувања код куће. Али јутарња кафа у кафићу и одлазак у ресторан на пословни ручак ће вам "олакшати" новчаник за сигурно стотињак евра сваког месеца. Почните да кувате да бисте могли да контролишете своје трошкове и да бисте били сигурни у оно што једете.

Импулсивне куповине

"Мали" шопинг јер сте тужни, или добро расположени, јер славите - често не узимамо у обзир овакве трошкове, а они доводе до значајног смањења буџета. Ако се осећате лоше, идите у шетњу, вежбајте јогу или позовите пријатеља на брзински разговор.

БОНУС ВИДЕО: