Намирнице које спремамо током зиме су врло богате бројним витаминима и минералима међу којима су гвожђе, калијум, фосфор, матријум. Пожељно је унети витамине попут  Ц,А,Б-6, Б-12, нијацин... Краставци су одлични за варење, а руска салата без њих је само безукусна мешавина поврћа.

Зато, хајде да их спакујемо у теглу!

Савремена кухиња је доста олакшала домаћицама припрему зимница без дугог кувања и трошења сувише времена. За само пар корака можете да направите зимницу и врло укусне краставце чак и уз мини шпорет са ринглом и рерном у којој ћете стерилисати теглице. 

Фото: Профимедиа

 

Одлична вест је што за овај рецепт није потребан конзерванс. 

Рецепт иде овако: колико килограма корнишона, толико литара воде. Сирће сипате у размери 1:4, рецимо ако имате килограм краставаца, треба вам литар воде, 250 мл сирћета и по две супене кашике соли и шећера.

Када сте спремили краставце, баците се на стерилисање тегли: 

Чисте тегле стављате у рерну, која је већ загрејана на 100 степени или на 50 ако вам рерна има вентилатор и оставите 20 минута. Ако баш журите, можете да их стерилишете и у микроталасној, тако што у теглу сипате воду, око три прста, подесите на најјаче и оставите 2-3 минута. Пара која се створи ће одлично стерилисати стакло и тако чувати поврће од кварења. Што се поклопаца тиче најбоље је да их прокувате.

Фото: Профимедиа

 

У великој шерпи треба да помешате воду, сирће, шећер и со и све пустите да проври. Оставите да се охлади. Ако желите баш онај индустрисјки укус можете да додате слачицу и бибер у зрну. Сада само лепо поређајте опране корнишоне у стерилисане тегле, сипајте пац, ставите пластични притискач у сваку теглу, уверите се да је пац покрио краставце, треба да буду сасвим потопљени, затворите тегле

У већу шерпу ставите крпу, сипајте воду, рецимо 4 цм и поређајте тегле. Ставите шерпу на ринглу, када вода прокључа, наставите да све кувате још 15 минута. Извадите тегле, умотајте их ћебетом и оставите их до сутра, да се сасвим охладе и ваша зимница је готова!

(Супер рецепти)

БОНУС ВИДЕО: