Све више људи који су изложени свакодневном стресу спас тражи у јоги. Она подразумева употребу неколико техника физичких положаја, вежби контроле енергије путем дисања, релаксационо-медитативних вежби и вежби концентрације. Настала је пре 4.500 година у Индији, а данас скоро да нема меридијана где се она не упражњава. У Србији се појавила 60-их година прошлог века, а 20 година касније све више људи почиње да вежба и примењује јогу као свакодневну активност. Јер, кад су тело и ум у равнотежи, нема места настанку болести. Она јача комплетан организам, уравнотежава метаболизам, чува имунитет и нервни систем, побољшавају циркулацију, дисање и систем за варење.

ФОТО: Профимедиа

 

Древни јогији били су одлични познаваоци анатомије и менталне структуре човека. На основу тога су обликовали правилан след вежбања јога положаја како би тело било здраво, а дух пробуђен у свом пуном потенцијалу. Вежбајући јогу дух постаје сталожен, ведар, пун ентузијазма, храбар и одлучан.

ФОТО: Профимедиа

 

Јога вежбе буде животну енергију и живот чине активним. Основно начело извођења јоге је да вежбање буде у границама сопствене пријатности. Због тога је препоручљива свим узрастима, с том разликом што одрасли полазници потпуно свесно вежбају како би се ослободили од стреса и опустили, док је деца инстинктивно примењују. Она природно осећају потребу за превртањем тела на разне начине како би користила могућност кретања коју им је природа дала. Јога нам омогућава да целог живота останемо деца, да се и даље преврћемо и истражујемо могућности кретања тела и сопствених природних потенцијала.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".