Namirnice koje spremamo tokom zime su vrlo bogate brojnim vitaminima i mineralima među kojima su gvožđe, kalijum, fosfor, matrijum. Poželjno je uneti vitamine poput  C,A,B-6, B-12, nijacin... Krastavci su odlični za varenje, a ruska salata bez njih je samo bezukusna mešavina povrća.

Zato, hajde da ih spakujemo u teglu!

Savremena kuhinja je dosta olakšala domaćicama pripremu zimnica bez dugog kuvanja i trošenja suviše vremena. Za samo par koraka možete da napravite zimnicu i vrlo ukusne krastavce čak i uz mini šporet sa ringlom i rernom u kojoj ćete sterilisati teglice. 

Foto: Profimedia

 

Odlična vest je što za ovaj recept nije potreban konzervans. 

Recept ide ovako: koliko kilograma kornišona, toliko litara vode. Sirće sipate u razmeri 1:4, recimo ako imate kilogram krastavaca, treba vam litar vode, 250 ml sirćeta i po dve supene kašike soli i šećera.

Kada ste spremili krastavce, bacite se na sterilisanje tegli: 

Čiste tegle stavljate u rernu, koja je već zagrejana na 100 stepeni ili na 50 ako vam rerna ima ventilator i ostavite 20 minuta. Ako baš žurite, možete da ih sterilišete i u mikrotalasnoj, tako što u teglu sipate vodu, oko tri prsta, podesite na najjače i ostavite 2-3 minuta. Para koja se stvori će odlično sterilisati staklo i tako čuvati povrće od kvarenja. Što se poklopaca tiče najbolje je da ih prokuvate.

Foto: Profimedia

 

U velikoj šerpi treba da pomešate vodu, sirće, šećer i so i sve pustite da provri. Ostavite da se ohladi. Ako želite baš onaj industrisjki ukus možete da dodate slačicu i biber u zrnu. Sada samo lepo poređajte oprane kornišone u sterilisane tegle, sipajte pac, stavite plastični pritiskač u svaku teglu, uverite se da je pac pokrio krastavce, treba da budu sasvim potopljeni, zatvorite tegle

U veću šerpu stavite krpu, sipajte vodu, recimo 4 cm i poređajte tegle. Stavite šerpu na ringlu, kada voda proključa, nastavite da sve kuvate još 15 minuta. Izvadite tegle, umotajte ih ćebetom i ostavite ih do sutra, da se sasvim ohlade i vaša zimnica je gotova!

(Super recepti)

BONUS VIDEO: