На поскупљење ионако високих цена утиче и појава афричке куге свиња, али и чињеница да је месо увезено из Европе поскупело за чак 40 одсто.

Домац́и произвођачи меса кажу да цена живе ваге тренутно мирује, те да није реално да се утроструче док стигну до домац́е трпезе.

- Тренутна цена свиње је око 270 до 280 динара, отприлике у ово доба прошле године је била око 250. Није велика разлика у цени, али је у месари, не разумем зашто је тако, кад поскупе свиње и месо, али кад су свиње јефтиније, нема јефтинијег меса - рекао је Милан Макариц́, сточар из Путинаца.

На повец́ање цене свињског меса утицала је појава афричке свињске куге, која је у Србији довела до уништења око 1,5 одсто грла и тиме угрозила ионако ослабљени сточни фонд, каже аграрни аналитичар Жарко Галетин.

- Србија нема довољно свиња да подмири потребе становништва и морамо да их увозимо. Имамо само 85-90 одсто капацитета да подмиримо домац́е потребе, остало је из увоза, а да ствар буде гора, поскупеле су и свињско месо и живе свиње у Европи - истиче Галетин.

Ново поскупљење свињског меса може се очекивати средином месеца, оцењује Галетин и каже да то не би требало да утиче на цену пилетине, коју грађани тренутно троше много више него иначе, пре свега зато што је много јефтинија.

Цене су изузетне велике. Највећи део потрошача више ни не једе најкавалитетније врсте меса – бут, каре, плећку. Углавном се одлучују за ниже категорије, а у продавницама тврде да људи купују месо на граме.

Аналитичари кажу да у Европи појефтињује свињско месо и да није реално да имамо три милиона свиња, уништимо један одсто због куге, а затим зауставимо продају свиња из Мачве, која има највец́у производњу у односу на остале делове Србија.

БОНУС ВИДЕО

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".