Na poskupljenje ionako visokih cena utiče i pojava afričke kuge svinja, ali i činjenica da je meso uvezeno iz Evrope poskupelo za čak 40 odsto.

Domaći proizvođači mesa kažu da cena žive vage trenutno miruje, te da nije realno da se utrostruče dok stignu do domaće trpeze.

- Trenutna cena svinje je oko 270 do 280 dinara, otprilike u ovo doba prošle godine je bila oko 250. Nije velika razlika u ceni, ali je u mesari, ne razumem zašto je tako, kad poskupe svinje i meso, ali kad su svinje jeftinije, nema jeftinijeg mesa - rekao je Milan Makarić, stočar iz Putinaca.

Na povećanje cene svinjskog mesa uticala je pojava afričke svinjske kuge, koja je u Srbiji dovela do uništenja oko 1,5 odsto grla i time ugrozila ionako oslabljeni stočni fond, kaže agrarni analitičar Žarko Galetin.

- Srbija nema dovoljno svinja da podmiri potrebe stanovništva i moramo da ih uvozimo. Imamo samo 85-90 odsto kapaciteta da podmirimo domaće potrebe, ostalo je iz uvoza, a da stvar bude gora, poskupele su i svinjsko meso i žive svinje u Evropi - ističe Galetin.

Novo poskupljenje svinjskog mesa može se očekivati sredinom meseca, ocenjuje Galetin i kaže da to ne bi trebalo da utiče na cenu piletine, koju građani trenutno troše mnogo više nego inače, pre svega zato što je mnogo jeftinija.

Cene su izuzetne velike. Najveći deo potrošača više ni ne jede najkavalitetnije vrste mesa – but, kare, plećku. Uglavnom se odlučuju za niže kategorije, a u prodavnicama tvrde da ljudi kupuju meso na grame.

Analitičari kažu da u Evropi pojeftinjuje svinjsko meso i da nije realno da imamo tri miliona svinja, uništimo jedan odsto zbog kuge, a zatim zaustavimo prodaju svinja iz Mačve, koja ima najveću proizvodnju u odnosu na ostale delove Srbija.

BONUS VIDEO

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".