Помоћница министра туризма Дуња Ђенић изјавила је да је наших 11 држављана бродом пребачено до луке у Волосу у Грчкој, где их је чекао аутобуски превоз и даље превезао до Паралије.

Они су се јавили синоћ око 22 часа да су безбедно стигли, навела је Ђенићева.

Око 80 држављана Србије и даље је на Пилиону, али су сви на безбедном, преноси РТС.

У местима Халанера и Афисос наши држављани одлучили су да због стабилизације временских прилика заврше летовање у планираном периоду.

- У средишњем делу Пилиона у местима Милина и Хорто је 30 држављана Србије који ће и након данашње стабилизације и успостављања саобраћајница да се врате возилима. У Милини је једној породици оштећено возило и биће јој обезбеђен превоз до Србије. Сви су на безбедном, имају од јуче струју, воду и храну и нису здравствено угрожени - истакла је Ђенићева

Она је додала да су у свакодневној комуникацији са амбасадом Србије у Атини.

- Проблем је била одсеченост због саобраћајница које су оштећене због поплава, али позитивно је што се оне рашчишћавају, успоставиће се комуникација са одсеченим местима и путници ће моћи и у сопственој режији безбедно да се врате - рекла је она.

Према њеним речима, у оваквим ситуацијама важно је да се сачува смиреност, прате инструкције надлежних органа и да се активности не предузимају самоиницијатвно.

Потребно је, како је истакла, пре и током пута пратити временску прогнозу и осигурати се здравствено, али и осигурати имовину, односно возило којим се иде на пут.

Олуја „Данијел“ и поплаве које су уследиле однеле су 10 живота у Грчкој и нанеле велику штету домаћинствима и саобраћајницама. Многима је и покварила летовање, а међу њима су и српски туристи који су у области Пилиона.

Ипак, након стабилизовања прилика, највећи број њих наставља своје летовање.

БОНУС ВИДЕО

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".