Двадесетдвогодишња индијска стјуардеса Нирја Банот увек је била жена храбрости и убеђења. Упркос традицији њене културе и протестима породице, напустила је уговорени брак када се њен муж показао насилним. Затим је променила живот из корена те је почела да ради као модел и као стјуардеса за авио-компанију.

Млада стјуардеса, која се запослила пре нешто мање од годину дана, тог кобног септембарског дана, храбро је жртвовала свој живот да би спасила 360 путника на лету Пан Ам 73 када су четворица палестинских терориста из организације Абу Нидал отели авион.

У том тренутку, на лету из Мумбаја за Сједињене Америчке Државе, који је слетео на аеродром у пакистанском граду Карачи, било је 380 путника и 13 чланова посада. 

План групе терориста, који су били обучени као аеродромско обезбеђење, био је да одлете на Кипар са циљем да извуку палестинске држављане у замену за америчке таоце. 

Нирја је убрзо схватила о чему се ради и упозорила посаду чим су отмичари ушли у авион. Пошто је авион још увек стајао на аеродрому, трочлана посада побегла је из летелице кроз горњи отвор у кокпиту.

 

 

Отмичари су били део организације Абу Нидал, палестинске терористичке организације коју подржава Либија, а циљали су на америчке путнике. У првим минутима отмице идентификовали су индијско-америчког држављанина, одвукли га до излаза, убили га и избацили његово тело из авиона. 

Терористи су тада затражили од Нирје да прикупи пасоше свих путника како би могли да идентификују остале Американце на лету. Она и остали чланови посаде сакрили су пасоше преостала 43 Американца у авиону, међу којима је било и деце. Неке пасоше су сакрили испод седишта, а остале су бацили низ отвор за смеће, тако да отмичари нису могли да разликују америчке и неамеричке путнике. 

 

 

Током неколико наредних сати, Нерја је служећи путницима сендвиче и пића, одржавала њихово расположење и спречавала панику.

После 17 сати мукотрпних преговора, терористи су изгубили стрпљење и отворили су ватру у авиону. У том тренутку, храбра стјуардеса успела је да отвори врата за случај опасности, и иако је могла прва да искочи и побегне из авиона, она није то учинила већ је почела да помаже путницима да побегну.

 

 

Према речима преживеле путнице, Нирја је водила путнике до излаза у случају опасности.

- Терористи су непрестано пуцали плашећи се реакција полиције и специјалних снага. Када су видели су Нирју како покушава да помогне троје деце без пратње да изађу, један од њих ју је ухватио за косу и упуцао из близине - сведочила је путница. 

Убијена је само два дана пре свог 23. рођендана, а поред ње страдало је и 20 путника. Од 44 америчка путника на лету, 42 је преживело захваљујући Нирјиној присебности. Преживели су јој наденули надимак "Хероина отмице".

Једно од деце на том лету, тада 7-годишњи дечак које је Нирја заштитила својим телом, постао је пилот велике авио-компаније, а како каже, Нирја је његова инспирација и "дугује јој сваки дан свог живота".

 

 

Нирја је међународно призната као „хероина отмице“ и постала је најмлађа добитница награде Ашока чакра, најпрестижније индијске награде за храброст у времену мира.

Поред тога што је спасила животе многих талаца, Банот је помогала да се спречи да авион полети са земље. Постхумно је добила више награда за своју храброст од Владе Сједињених Држава, као и највише цивилног признање Пакистана.

За њену храброст, Влада Индије јој је постхумно доделила награду Асхока Чакра, највишу индијску награду за храброст у суочавању са непријатељем током мира. Она је најмлађа добитница и прва жена добитница ове награде. Поред тога, индијска поштанска служба је 2004. године пустила марку у знак сећања на њу. 

У Индији је 2016. године снимљен филм "Нирја" у њену част. Филм о храброј стјуардеси представља добро стилизовани трилер, са неколико кратких увида у Нирјин приватан живот, са акцентом на њен однос са мајком. Филм је као и Нирја, освојио многобројне награде укључујући и Националну награду за најбољи играни филм на хинди језику.

Њена породица је основала организацију Нирја Банот Пан Ам, која додељује две награде - једну у знак признања за жену која је превазишла социјалну неправду, а другу члану посаде авио-компаније који је у кризи превазишао своју дужност.

 

 

БОНУС ВИДЕО:

БОРБА ЗА ПОТОМСТВО : Добила је девет малих анђела

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".