Dvadesetdvogodišnja indijska stjuardesa Nirja Banot uvek je bila žena hrabrosti i ubeđenja. Uprkos tradiciji njene kulture i protestima porodice, napustila je ugovoreni brak kada se njen muž pokazao nasilnim. Zatim je promenila život iz korena te je počela da radi kao model i kao stjuardesa za avio-kompaniju.

Mlada stjuardesa, koja se zaposlila pre nešto manje od godinu dana, tog kobnog septembarskog dana, hrabro je žrtvovala svoj život da bi spasila 360 putnika na letu Pan Am 73 kada su četvorica palestinskih terorista iz organizacije Abu Nidal oteli avion.

U tom trenutku, na letu iz Mumbaja za Sjedinjene Američke Države, koji je sleteo na aerodrom u pakistanskom gradu Karači, bilo je 380 putnika i 13 članova posada. 

Plan grupe terorista, koji su bili obučeni kao aerodromsko obezbeđenje, bio je da odlete na Kipar sa ciljem da izvuku palestinske državljane u zamenu za američke taoce. 

Nirja je ubrzo shvatila o čemu se radi i upozorila posadu čim su otmičari ušli u avion. Pošto je avion još uvek stajao na aerodromu, tročlana posada pobegla je iz letelice kroz gornji otvor u kokpitu.

 

 

Otmičari su bili deo organizacije Abu Nidal, palestinske terorističke organizacije koju podržava Libija, a ciljali su na američke putnike. U prvim minutima otmice identifikovali su indijsko-američkog državljanina, odvukli ga do izlaza, ubili ga i izbacili njegovo telo iz aviona. 

Teroristi su tada zatražili od Nirje da prikupi pasoše svih putnika kako bi mogli da identifikuju ostale Amerikance na letu. Ona i ostali članovi posade sakrili su pasoše preostala 43 Amerikanca u avionu, među kojima je bilo i dece. Neke pasoše su sakrili ispod sedišta, a ostale su bacili niz otvor za smeće, tako da otmičari nisu mogli da razlikuju američke i neameričke putnike. 

 

 

Tokom nekoliko narednih sati, Nerja je služeći putnicima sendviče i pića, održavala njihovo raspoloženje i sprečavala paniku.

Posle 17 sati mukotrpnih pregovora, teroristi su izgubili strpljenje i otvorili su vatru u avionu. U tom trenutku, hrabra stjuardesa uspela je da otvori vrata za slučaj opasnosti, i iako je mogla prva da iskoči i pobegne iz aviona, ona nije to učinila već je počela da pomaže putnicima da pobegnu.

 

 

Prema rečima preživele putnice, Nirja je vodila putnike do izlaza u slučaju opasnosti.

- Teroristi su neprestano pucali plašeći se reakcija policije i specijalnih snaga. Kada su videli su Nirju kako pokušava da pomogne troje dece bez pratnje da izađu, jedan od njih ju je uhvatio za kosu i upucao iz blizine - svedočila je putnica. 

Ubijena je samo dva dana pre svog 23. rođendana, a pored nje stradalo je i 20 putnika. Od 44 američka putnika na letu, 42 je preživelo zahvaljujući Nirjinoj prisebnosti. Preživeli su joj nadenuli nadimak "Heroina otmice".

Jedno od dece na tom letu, tada 7-godišnji dečak koje je Nirja zaštitila svojim telom, postao je pilot velike avio-kompanije, a kako kaže, Nirja je njegova inspiracija i "duguje joj svaki dan svog života".

 

 

Nirja je međunarodno priznata kao „heroina otmice“ i postala je najmlađa dobitnica nagrade Ašoka čakra, najprestižnije indijske nagrade za hrabrost u vremenu mira.

Pored toga što je spasila živote mnogih talaca, Banot je pomogala da se spreči da avion poleti sa zemlje. Posthumno je dobila više nagrada za svoju hrabrost od Vlade Sjedinjenih Država, kao i najviše civilnog priznanje Pakistana.

Za njenu hrabrost, Vlada Indije joj je posthumno dodelila nagradu Ashoka Čakra, najvišu indijsku nagradu za hrabrost u suočavanju sa neprijateljem tokom mira. Ona je najmlađa dobitnica i prva žena dobitnica ove nagrade. Pored toga, indijska poštanska služba je 2004. godine pustila marku u znak sećanja na nju. 

U Indiji je 2016. godine snimljen film "Nirja" u njenu čast. Film o hrabroj stjuardesi predstavlja dobro stilizovani triler, sa nekoliko kratkih uvida u Nirjin privatan život, sa akcentom na njen odnos sa majkom. Film je kao i Nirja, osvojio mnogobrojne nagrade uključujući i Nacionalnu nagradu za najbolji igrani film na hindi jeziku.

NJena porodica je osnovala organizaciju Nirja Banot Pan Am, koja dodeljuje dve nagrade - jednu u znak priznanja za ženu koja je prevazišla socijalnu nepravdu, a drugu članu posade avio-kompanije koji je u krizi prevazišao svoju dužnost.

 

 

BONUS VIDEO:

BORBA ZA POTOMSTVO : Dobila je devet malih anđela

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".