У оквиру рестаурације икона у Цркви Светог Ђорђа у Књажевцу, неочекивано откриће је забележено - застава Тимочке бригаде ЈВуО, која је служила у саставу Књажевачког корпуса током Другог светског рата, пронађена је иза иконе Светог Саве.

Током процеса пажљиве рестаурације икона у овој цркви, рестауратори су открили стару и изузетно очувану заставу која је била сакривена иза иконе Светог Саве.

Након ближег испитивања и анализе, идентификована је као застава Тимочке бригаде ЈВуО, једне од кључних јединица Књажевачког корпуса током Другог светског рата.

 

 

Застава, која је очигледно била пажљиво скривена и сачувана, сведочи о храбрости и доприносу локалних бораца током ратних година.

Претпоставља се да је застава била сакривена након завршетка Другог светског рата како би се заштитила од могућих конфискација или уништења. Њено неочекивано откриће доноси нову дубину разумевању историјског наслеђа овог региона.

Фото: Инстаграм принтскрин/istocna___buducnost

 

 

Археолози, историчари и стручњаци за културну баштину су већ почели истраживање и анализу заставе како би добили бољи увид у њену историјску и симболичку вредност.

Да подсетимо, са цркве Светог Ђорђа у Књажевцу пре неколико дана су скинута звона са звоника ради даље репарације и поправке.

БОНУС ВИДЕО: