Ипак, за његова дела чуо је и свет – Церска битка, за време које је овај човек командовао српском војском, била је прва савезничка победа у Првом светском рату. После ње, велике силе су схватиле да су можда погрешно процениле малу српску војску која се бори да сачува своју земљу, али и народ. Јер, Први светски рат је за Србију био борба за опстанак.

Звучи невероватно, али колике су биле патње, несрећа али и јунаштво српског народа знали су житељи далеке Канаде!

Путник стигао до Канаде

Непосредно после краја Великог рата, 1918. године, становници Канаде су једну своју планину назвали “Путник” одајући тако почаст српском народу и војводи Радомиру Путнику.

Између провинција Алберта и Британске Колумбије, као део ланца Стеновитих планина, у планинском масиву Кананаскис тако и данас стоји планина Путник. Висока је 2.940 метара и иако су можда становници Канаде заборавили одакле потиче њено име, има и оних који то још увек добро знају.

Фото: Википедија, принтскрин Јутјуб/

 

 

Скоро сто година после именовања, 2012. године, планина је добила и својеврсну “крштеницу” – у подножју овог масива постављена је спомен-плоча са натписом:

“Планина Путник названа је у знак вечног сећања на мушкарце и жене из савезничких оружаних снага у Србији и њиховог вође, војводе Радомира Путника (1847–1917). Србија је изгубила четвртину свог становништва, како припадника војске, тако и цивила за време Првог светског рата (1914–1918). Ова жртва била је део канадских и савезничких борби у Европи против три царевине у циљу заштите људских права и слободе човечанства.”

Табла је резултат родољубивог рада Срба у далеком свету окупљених у Равногорском покрету из Калгарија и групе људи из Едмонтона.

Већина људи из Србије је вероватно никада неће видети својим очима, али треба да зна да она постоји. Да се не заборави…

Фото: Википедија

 

 

БОНУС ВИДЕО

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".