Када пеглате тканине које су нешто осетљивије на превисоким температурама, деси се да се оне залепе за дно пегле. Такве наслаге се онда лако "прелепе" на следећи комад који је на реду за "затезање", остављају трагове које понекад не моги ни у машини да се скину.

На друштвеним мрежама ћете наћи прегршт трикова и цака који ће вам помоћи да очистите пеглу, а у зависности о којим наслагама се ради саветује се употреба сирћета, соде бикарбоне и слично, а ми вам предлажемо три начина која проверено помажу у чишћењу!

Пре чишћења пегле, уверите се да је искључена и да ли је хладна на додир, а да је место за воду празно. Такође, , важно је да користите састојке који неће огребати површину. Четкица за зубе и памучни материјали су најбољи "алати" за чишћење грејне плоче и отвора за пару ваше пегле.

1. Детерџент за судове

Ако имате подлогу од инокса, посебно је важно да избегнете оштец́ење површине. Прескочите све јаке хемикалије и ставите неколико капи течног детерџента за суђе у посуду са топлом водом. Мешајте док се не појави пена. Користите пешкир или мекану крпу да обришете подлогу.

2. Дестиловано бело сирће

Ево још једне добре опције која нец́е огребати плочу. Навлажите пешкир или мекану крпу дестилованим белим сирц́етом и обришите подлогу да бисте уклонили прљавштину. Ако мрље још увек стоје, потопите чист пешкир или крпу у дестиловано бело сирц́е, ставите хладну плочу на пешкир и оставите да одстоји 15-30 минута.

3. Сирц́е и сода бикарбона или со

За тешке мрље, као што су рђа или отопљена пластика на подлози, навлажите пешкир или крпу водом или дестилованим белим сирћетом и умочите делић у соду бикарбону или крупну со. Мање је вероватно да ће сода бикарбона огребати дно него груба со.

(Мондо)

БОНУС ВИДЕО: