Kada peglate tkanine koje su nešto osetljivije na previsokim temperaturama, desi se da se one zalepe za dno pegle. Takve naslage se onda lako "prelepe" na sledeći komad koji je na redu za "zatezanje", ostavljaju tragove koje ponekad ne mogi ni u mašini da se skinu.

Na društvenim mrežama ćete naći pregršt trikova i caka koji će vam pomoći da očistite peglu, a u zavisnosti o kojim naslagama se radi savetuje se upotreba sirćeta, sode bikarbone i slično, a mi vam predlažemo tri načina koja provereno pomažu u čišćenju!

Pre čišćenja pegle, uverite se da je isključena i da li je hladna na dodir, a da je mesto za vodu prazno. Takođe, , važno je da koristite sastojke koji neće ogrebati površinu. Četkica za zube i pamučni materijali su najbolji "alati" za čišćenje grejne ploče i otvora za paru vaše pegle.

1. Deterdžent za sudove

Ako imate podlogu od inoksa, posebno je važno da izbegnete oštećenje površine. Preskočite sve jake hemikalije i stavite nekoliko kapi tečnog deterdženta za suđe u posudu sa toplom vodom. Mešajte dok se ne pojavi pena. Koristite peškir ili mekanu krpu da obrišete podlogu.

2. Destilovano belo sirće

Evo još jedne dobre opcije koja neće ogrebati ploču. Navlažite peškir ili mekanu krpu destilovanim belim sirćetom i obrišite podlogu da biste uklonili prljavštinu. Ako mrlje još uvek stoje, potopite čist peškir ili krpu u destilovano belo sirće, stavite hladnu ploču na peškir i ostavite da odstoji 15-30 minuta.

3. Sirće i soda bikarbona ili so

Za teške mrlje, kao što su rđa ili otopljena plastika na podlozi, navlažite peškir ili krpu vodom ili destilovanim belim sirćetom i umočite delić u sodu bikarbonu ili krupnu so. Manje je verovatno da će soda bikarbona ogrebati dno nego gruba so.

(Mondo)

BONUS VIDEO: