Светско првенство у кошарци почиње данас, а играће се у чак три државе: Јапану (Окинави), Индонезији (Џакарти) и на Филипинима (Манили). На такмичењу ће учествовати 32 репрезентације, међу којима се налази и Србија, а остатак чине 5 селекција из Африке, 7 са америчког континента, 8 из Азије и Океаније и још 11 из Европе. Златну медаљу, освојену у Кини 2019. године, брани шпанска репрезентација. 

Како је све почело?

Оцем кошарке се сматра Џејмс Нејсмит. Овај Канађанин који је живео и радио у Сједињеним Америчким Државама је 1891. године дошао на идеју да током једног кишног дана измисли игру за ученике која би им држала пажњу. Помислио је како она мора да се игра у затвореном простору, али и да буде енергична, како би одржао кондицију дечака током зимских месеци. 

Стога је осмислио правила да 9 играча у два тима додају лопту своијм саиграчима и у исто време покушају да погоде корпу коју је закуцао за зид сале потоњег Спрингфилд Колеџа у Масачусетсу. Интересантно је да дриблинг није постојао, већ да се лопта кретала додавањима међу саиграчима. Како је популарност игре расла, уследила су и нова правила, попут кажњавања физичкког контакта, правила пет играча или стављања металног обруча уместо корпе. 

Кошарка је за свега пет година личила на оно каквом је данас познајемо. Она је популаризована кроз САД и Канаду на колеџима, а до 1920-их су се појавили бројни професионални тимови. Стога не чуди да је на Олимпијским играма у Берлину 1936. године по први пут укључена у такмичење за мушкарце, а да је 1947. године одржано Европско првенсто у кошарци и три године касније и прво ФИБА Светско првенство. 

Као део Југославије и касније заједнице са Црном Гором, Србија је учестовала на бројним такмичењима на Светском првенству. Репрезентација СФРЈ-а је учествовала 10 пута и освојила злато 1970., 1978. и 1990. године; сребро 1963.,1967. и 1974. године; бронзу 1982. и 1986. године. Другим речима репрезентација СФРЈ-а само два пута није освојила неку од три медаље. 

Од 1992. до 2006. године, заједно са Црном Гором, Србија је учествовала три пута на Светском првенству и освојила злато 1998. у Грчкој и 2002. године у САД-у. Као Република Србија, најзапаженији резултат је остварен 2014. године када је освојено сребро у Шпанији. 

БОНУС ВИДЕО

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".