Можда сте мислили да знате све о нашем главном граду, али Београд је ту да нас увек изненади, освежи и пружи нам нешто ново. Ово су пет ствари које вероватно нисте знали о нашој прелепој престоници: 

1. Београд је један од најстаријих престоница у Европи.

Први трагови градског насеља датирају још из трећег века пне, које су Келти саградили. Познато је и да је Винчанска култура, надомак Београда,  старија чак и од Месопотамије, што говори о најранијим цивилизацијама које су насељавали баш ове просторе. 

 

 

2. У Београду се водило преко 115 битки

Из тог разлога је Београд често у прошлости називан и Бели Феникс. Био је уништаван и реновиран преко 45 пута!

Фото: Профимедиа

 

С обзиром на добру стратешку позицију, Београд је био конекција између Западне и Оријенталне Европе, те су на овим просторима били и Келти, Римљани, Готи, Хуни, Турци и Аустроугари. 

3. Прва кафана у Европи

Не само да смо познати по кафанама и ноћном животу, али за то очигледно постоји добар разлог и то историјски!

Забележено је да је прва кафана у Европи отворена на Дорћолу у 16. веку, мого пре него што су отворене у другим метрополама у Европи попут Париза, Лондона или Рима. 

Фото: Профимедиа

 

4. Град испод града 

Цео Београд лежи на остацима античког града. Постоји цео један град испод Београда, са мноштво тунела, тајних пролаза и више од 100 пећина.

Постоје чак и туристичке туре које воде кроз један мали део тог подземног града.

5. Храм Светог Саве 

Један од највећих православних храмова на свету налази се баш у Београду, који је уједно и један од симбола нашег града. Висине је 70 метара, а крст на врху куполе урађен је цео од позлате и његова висина је 12 метара. Ова прелепа грађевина лепа је и споља и изнутра.

Фото: Профимедиа

 

Посебну пажњу посетилаца привлачи крипта која се налази испод храма, тачније она се простире између темеља Храма и архитектонски представља самостални подземни објекат. Ово фасцинатно здање налази се на чак 2000 квадратних метара урађених у стилу византијске архитектуре. 

(Магазин Новости)

БОНУС ВИДЕО:

Занимљиво на тренингу Србије: играчи се такмичили у шутирању тројки иза леђа

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".