Svetsko prvenstvo u košarci počinje danas, a igraće se u čak tri države: Japanu (Okinavi), Indoneziji (DŽakarti) i na Filipinima (Manili). Na takmičenju će učestvovati 32 reprezentacije, među kojima se nalazi i Srbija, a ostatak čine 5 selekcija iz Afrike, 7 sa američkog kontinenta, 8 iz Azije i Okeanije i još 11 iz Evrope. Zlatnu medalju, osvojenu u Kini 2019. godine, brani španska reprezentacija. 

Kako je sve počelo?

Ocem košarke se smatra DŽejms Nejsmit. Ovaj Kanađanin koji je živeo i radio u Sjedinjenim Američkim Državama je 1891. godine došao na ideju da tokom jednog kišnog dana izmisli igru za učenike koja bi im držala pažnju. Pomislio je kako ona mora da se igra u zatvorenom prostoru, ali i da bude energična, kako bi održao kondiciju dečaka tokom zimskih meseci. 

Stoga je osmislio pravila da 9 igrača u dva tima dodaju loptu svoijm saigračima i u isto vreme pokušaju da pogode korpu koju je zakucao za zid sale potonjeg Springfild Koledža u Masačusetsu. Interesantno je da dribling nije postojao, već da se lopta kretala dodavanjima među saigračima. Kako je popularnost igre rasla, usledila su i nova pravila, poput kažnjavanja fizičkkog kontakta, pravila pet igrača ili stavljanja metalnog obruča umesto korpe. 

Košarka je za svega pet godina ličila na ono kakvom je danas poznajemo. Ona je popularizovana kroz SAD i Kanadu na koledžima, a do 1920-ih su se pojavili brojni profesionalni timovi. Stoga ne čudi da je na Olimpijskim igrama u Berlinu 1936. godine po prvi put uključena u takmičenje za muškarce, a da je 1947. godine održano Evropsko prvensto u košarci i tri godine kasnije i prvo FIBA Svetsko prvenstvo. 

Kao deo Jugoslavije i kasnije zajednice sa Crnom Gorom, Srbija je učestovala na brojnim takmičenjima na Svetskom prvenstvu. Reprezentacija SFRJ-a je učestvovala 10 puta i osvojila zlato 1970., 1978. i 1990. godine; srebro 1963.,1967. i 1974. godine; bronzu 1982. i 1986. godine. Drugim rečima reprezentacija SFRJ-a samo dva puta nije osvojila neku od tri medalje. 

Od 1992. do 2006. godine, zajedno sa Crnom Gorom, Srbija je učestvovala tri puta na Svetskom prvenstvu i osvojila zlato 1998. u Grčkoj i 2002. godine u SAD-u. Kao Republika Srbija, najzapaženiji rezultat je ostvaren 2014. godine kada je osvojeno srebro u Španiji. 

BONUS VIDEO

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".