Сигурно сте приметили да вам само мирис кафе може дати мало енергије и пре него што попијете свој први гутљај. Наравно, то није довољно да бисте прескочили своју шољицу кафе. Кафа је један од најпопуларнијих напитака, па вас можда неће изненадити када чујете да је кафа други најпродаванији производ на свету (после уља), а у њену производњу је укључено 25 милиона фармера у више од 50 земаља.

Али, колико знате о историји кафе?

Пастири су пронашли кафу у Етиопији 800 година пре Христа

Тачније, легенда каже да су козе пронашле кафу почетком 9. века. Пастири су приметили да се козе понашају врло чудно и енергично након што поједу бобице кафе. Затим је локални монах направио напитак с бобицама и попио га, након чега није могао да спава целу ноћ. Тај догађај је означио рођење шољице кафе. Ипак, у најранијој употреби, кафа се користила као храна. Мишала се с масноћом да би се направиле енергетски богате грицкалице.

Кафа је воће

Зрна кафе су заправо семе биљке која веома подсећа на вишњу. Шта се догађа с бобицама из којих се вади семе? Све се баца. Неке компаније, забринуте због толике количине отпада, произвеле су брашно од кафе које је направљено од сушеног воћа кафе. Кажу да има укус ораха који је помало горак, међутим прехрамбена вредност је изненађујућа. Брашно од кафе је богат извор влакана, антиоксиданата, гвожђа, протеина и калијума,  преноси Хеалтх & Хуман Ресеарцх.

Фото: Профимедиа

 

 

Забрањена је много пута кроз историју

Кафа је била забрањена у Меки 1511. године, јер су званичници били сигурни да је она изазвала радикално размишљање. Италијански свећеници су отишли корак даље у касном 16. стољећу означавајући кафу као вражју творевину. Османски султан Мурат ИВ. је 1623. године институционализовао казне због испијања каве, попут батинања или бацања у море. Још један покушај забране кафа догодио се 1777. године када је Фридрик ИИ. Пруски, познат као и Фридрик Велики, трећи краљ Пруске, забранио кафу, јер је сматрао да она угрожава потрошњу пива.

Расте добро само у близини екватора

Данас се кафа узгаја углавном у Бразилу, који производи 40% светске производње, што је двоструко више од произвођача који су на другом и трећем месту, Колумбије и Вијетнама. Свака од ових локација ужива у топлини и влази током целе године, што је клима која одговара кафи.

Најскупља кафа на свету

Мање од пола килограма ове кафе кошта 600 долара. За толики новац, мора да је нешто посебно. Кафа носи назив „уwак“ и прави се од измета дивље животиње која се зове цибет и која живи у Индонезији. Ова животиња обожава плод кафе, али не може да свари зрна. Ноћу се пење на дрвеће, бере и једе само најбоље бобице кафе. Ту почиње процес природне обраде. Зрно се ферментише у њеном стомаку пре излучивања. Овај процес ствара зрна која нису горка. Након што их избаци из свог организма, зрна се издвајају из њеног измета.

Фото: Профимедиа

 

 

Кафа је здрава

И на крају, не требате да се осећате лоше због испијања кафе. Наравно, ако пијете у великим количинама и стављате пуно шећера, то свакако није здраво. Они који пију кафу имају здравствене користи од ње, јер кафа садржи висок ниво антиоксиданса, калијума, мангана и Б витамина.  Од кафе се не можете предозирати. Потребно је попити више од 100 шољица да бисте унели смртоносну дозу кофеина.

(Крстарица)

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".