Слободан Костовски понатији као Коле (70), ухапшен је после готово пет година проведених у бекству због сумње да је организовао шверц две тоне кокаина који је јуче заплењен у једрилици на Атланском океану на путу из Јужне Америке за Европу! Костовски је ухапшен у Београду, где је боравио под лажним именом.

За њим је Бразил, да подсетимо, расписао црвену Интерполову потерницу након што је 2018. године побегао из тамошњег затвора док је био на лечењу, где је био осуђен на 19 година за прекоокеанско кријумчарење кокаина.

Фото: Н. Параушић, Јутјуб принтскрин/ЂукиНеw1957

 

 

- Костовски је можда и последњи Арканов човек који је био на слободи. Тврдило се да је припадник криминалне групе Жељка Максимовића Маке, али и близак пријатељ команданта Српске добровољачке гарде Жељка Ражнатовића Аркана и његовог кума Милана Ђорђевића Бомбоне - подсећа извор Курира.

Спектакуларне пљачке

Из архива шведске полиције 2019. године су објављене фотографије са видео-надзора банке коју је Жељко Ражнатовић Аркан опљачкао 1979. Арканова банда је у то време починила две узастопне пљачке у Шведској, а потом побегла у Холандију, тамо су и ухапшени.

Шведска полиција саопштила је да су у саставу банде, осим Аркана, били и Карло Фабијани и Слободан Коле Костовски. За Карла Фабијанија многи тврде да је заправо Ђовани ди Стефано који се раних деведесетих година прошлог века појавио у Аркановом друштву у Београду као бизнисмен сумњиве репутације, наводни власник студија "Метро Голдвин Мајер" и тада популарног Радиа Пингвин. На фотографији коју је објавила шведска полиција види се пљачка банке из те 1979. године у којој су Костовски и Аркан учествовали заједно.

После хапшења у Холандији, Аркан је осуђен на седам година строгог затвора из ког је успео да побегне после само годину дана.

Маскирани у судници

Према подацима који се могу наћи у нашој земљи, Ражнатовић и његов ортак Фабијани извели су три оружане пљачке и 12 провала. Фабијани је у Стокхолму ипак ухапшен, али кад је 1974. године изведен пред шведски суд, Коле и Аркан су се маскирани појавили у судници. Аркан је пиштољем запретио шведском судији, а други пиштољ добацио је Фабијанију. Сва тројица су потом побегла искочивши кроз прозор.

Фото: Архив Новости, принтскрин Интерпол

 

 

- Костовски је у Србији повезиван са групом Жељка Максимовића Маке са којим је оптужен за убиство полицијског генерала Бошка Бухе 10. јуна 2002. године. Од почетка истраге њих двојица су била у бекству и кад је почело суђење, седишта у првом реду за главнооптужене била су празна. Иза празних места на оптуженичкој клупи седели су остали чланови групе Никола Маљковић, Владимир Јакшић Карлос, Драган Илић Лимар, Драган Алијевић и Горан Рајачић. То је било прво суђење пред Специјалним судом у Београду - истиче извор Курира.

 

Бекство

Колетов план

Арканово бекство из холандског затвора је било попут оног у холивудским филмовима. Костовски и Карло Фабијани, како су извештавали холандски медији, пребацила су Аркану револвер преко зида док је био у редовној шетњи затворским кругом.

Ражнатовић је потом оружјем запретио затворским стражарима и уз помоћ "лоповских мердевина" које су рукама направили осуђеници, успео је да се пребаци преко зида високог четири метра и опасаног бодљикавом жицом..

Филмско бекство, како је касније утврђено, до детаља су испланирали Карло Фабијани и Коле.

БОНУС ВИДЕО

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".