Немачка организација Тüв Сüд, која се бави сертификовањем и инспекцијама, дала је неколико занимљивих савета о штедљивој вожњи. Неке знате, а неке можда и не. Како бисте уштедели гориво пребаците у вишу брзину при 2000 о/мин. Такође, многи возачи имају потребу да остану у нижој брзини, али већ при 50 км/х можете да будете у четвртој брзини, а зависно о преносним односима у мењачу те врсти мотора (турбодизелски, турбобензински…) можда чак и у петој.

Потрошња горива пада за чак педесет посто ако сте у четвртој брзини, а не у другој при наведеној брзини. Нови аутоматски мењачи оптимизују степен преноса, али с ручним мењачима ви ћете морати да изаберете. Кад угледате црвено светло на семафору, макните ногу с гаса и лагано се приближавајте семафору. Немојте до последњег тренутка да стискате папучицу гаса и затим снажно кочите, преноси Ревија ХАК.

На аутопуту немојте да возите брже од 130 км/х. Неретко је због природе саобраћајуа, константних кочења и убрзања, временски добитак минималан, а потрошња горива расте.

Решите се непотребних баласта, односно ствари у аутомобилу које повећавају масу. Додатних 100 килограма у возилу повећава потрошњу за 0.3 литра. Исто важи и за додатке попут кровних кутија и носача за бицикле, који нарушавају аеродинамику аутомобила те повећавају потрошњу горива. На крају, 0.2 бара преслабо надуване гуме повећавају потрошњу горива и за десет посто.

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".