Готово да нема особе која је, обилазећи лепоте и чари нашег главног града заобишла чувену планину Авалу.

Иако је Авала данас многима најпознатија по свом торњу и споменику Незнаном јунаку изграђеном након рушења тврђаве Жрнов, мало ко зна да се на обронцима ове планине крије и дар Краљевини Југославији од једне од најексцентричнијих личности светске историје – Адолфа Хитлера.

Портал "Дневно" скренуо је пажњу на једну необичност ове планине. Како пише "Дневно", Авала је цела пошумљена листопадним дрвећем. Има ту храстова, топола, кестена, чак и понеке дивље јабуке и крушке... И само два реда зимзелених чемпреса који оивичују стазу која води до врха Авале и Споменика Незнаном јунаку.

Фото: Н. Скендерија

 

 

Ти чемпереси поклон су немачке владе Краљевини Југославије као залог мира и изградње добрих односа земаља које су биле у сукобу током Првог светског рата. У то време председник немачке владе био је Адолф Хитлер.

Ово није био јединствен случај у свету. У време изградње споменика 1932-1938 у читавом свету ницали су меморијални комплекси у којима су често сахрањивани сви страдали војници – и савезнички и непријатељску. Парола пројекта била је "сукобљени у рату – сједињени у смрти" и имала је за циљ подизање свести о страхотама сукоба који више никада не сме да се понови.

Фото: Профимедиа, Википедија

 

 

Немачка, као једна од најодговорнијих за Први светски рат, слала је овакве дарове као знак добре воље и своје посвећености изградњи мира у будућности.

БОНУС ВИДЕО

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".