Данас доминира поље антициклона, али се на југу и југозападу региона осећа утицај и циклона над Медитераном праћене пролазним кишама и пљуском. Над западним делом региона, односно низијским пределима, ће већи део дана бити магловит и тмуран. Ветар ће бити слаб, понегде умерен источни и југоисточни, навео је Чубрило.

У недељу ће ка нама мало јачати утицај циклона над Медитераном, па се очекује облачно време над Јадраном, понегде са слабим кишама и пљусковима, поготово на југу, југозападу и средишњим пределима региона. Остатак региона ће бити углавном сув, топлији него ових дана, праћен слабим до умереним јужним и југоисточним ветром. Јутарњи минимум од -1 до +6 степени Целзијуса, а максимум од +5 до +16, показује временска прогноза.

Хладно и суво време

Почетком недеље из Медитерана ће циклон одмицати ретроградно, на запад, а ка нама ће са истока јачати поље антициклона, уз који ће стићи и мања количина сувог, али хладнијег ваздуха.

Чубрило је додао да се као последица рачуна на суво и хладније време. У кошавском подручју југоисточни ветар ће појачати и у уторак, 16.11. новембра, а понегде ће бити праћен и ударима од око 20м/с, посебно на југу Баната. Дуж Јадрана се очекују ветрови, на југу источни, а на северу бура.

Дневни максимум је у паду, посебно на истоку региона па се око 16. новембра креће од +5 до +13 степени Целзијуса, на истоку Србије само око +3, а на најтоплије би било дуж обале Јадрана, до +17.

Следеће недеље поље антициклона над истоком Европе би требало да ослаби, што би омогућило једном од циклона, који се у серијама премешта преко северозападне Европе, да пошаље хладан фронт ка нама. Уз наоблачење у среду увече и у четвртак се очекује пролазна киша, а на планинама преко 800 метара надморске висине и снег. Ветар би окренуо на северозападни смер, док се дневни максимум у четвртак очекује да буде између +5 и +9 степени Целзијуса, што су просечне вредности за овај део године.

Нове падавине

Око 22. новембра би требало да буде променљиво облачно, понегде уз слабе падавине и температуре у оквиру просека. Јутарња ће се кретати од -1 до +5, док ће се дневне кретати у распону од +6 до +11 степени Целзијуса.

Око 23. новембра стоји сигнал за могуће ново погоршање, али после тог датума има јако много опција када је развој синоптике у питању, истиче Чубрило.

Снежни западни ветрови би свакако тежили ка одржавању зоналног струјања без услова за неко јаче захлађење, али исто тако синоптички параметри вези са тропосферу показују да би после 24. новембра могло доћи до подизања Азорског антициклона на север, што ће послати ка нама влажан и хладнији ваздух из Скандинавије.

Укратко, опција јачег захлађења уз снег и у низијама је крајем месеца и даље могућа, али далеко од тога да је извесна.

Наредни дани после пролазне кише на југу региона доносе суво време. Сутра ће бити мало топлије, а затим хладније уз јаку кошаву око 16. новембра. Други део наредне недеље може донети падавине.