Danas dominira polje anticiklona, ali se na jugu i jugozapadu regiona oseća uticaj i ciklona nad Mediteranom praćene prolaznim kišama i pljuskom. Nad zapadnim delom regiona, odnosno nizijskim predelima, će veći deo dana biti maglovit i tmuran. Vetar će biti slab, ponegde umeren istočni i jugoistočni, naveo je Čubrilo.

U nedelju će ka nama malo jačati uticaj ciklona nad Mediteranom, pa se očekuje oblačno vreme nad Jadranom, ponegde sa slabim kišama i pljuskovima, pogotovo na jugu, jugozapadu i središnjim predelima regiona. Ostatak regiona će biti uglavnom suv, topliji nego ovih dana, praćen slabim do umerenim južnim i jugoistočnim vetrom. Jutarnji minimum od -1 do +6 stepeni Celzijusa, a maksimum od +5 do +16, pokazuje vremenska prognoza.

Hladno i suvo vreme

Početkom nedelje iz Mediterana će ciklon odmicati retrogradno, na zapad, a ka nama će sa istoka jačati polje anticiklona, uz koji će stići i manja količina suvog, ali hladnijeg vazduha.

Čubrilo je dodao da se kao posledica računa na suvo i hladnije vreme. U košavskom području jugoistočni vetar će pojačati i u utorak, 16.11. novembra, a ponegde će biti praćen i udarima od oko 20m/s, posebno na jugu Banata. Duž Jadrana se očekuju vetrovi, na jugu istočni, a na severu bura.

Dnevni maksimum je u padu, posebno na istoku regiona pa se oko 16. novembra kreće od +5 do +13 stepeni Celzijusa, na istoku Srbije samo oko +3, a na najtoplije bi bilo duž obale Jadrana, do +17.

Sledeće nedelje polje anticiklona nad istokom Evrope bi trebalo da oslabi, što bi omogućilo jednom od ciklona, koji se u serijama premešta preko severozapadne Evrope, da pošalje hladan front ka nama. Uz naoblačenje u sredu uveče i u četvrtak se očekuje prolazna kiša, a na planinama preko 800 metara nadmorske visine i sneg. Vetar bi okrenuo na severozapadni smer, dok se dnevni maksimum u četvrtak očekuje da bude između +5 i +9 stepeni Celzijusa, što su prosečne vrednosti za ovaj deo godine.

Nove padavine

Oko 22. novembra bi trebalo da bude promenljivo oblačno, ponegde uz slabe padavine i temperature u okviru proseka. Jutarnja će se kretati od -1 do +5, dok će se dnevne kretati u rasponu od +6 do +11 stepeni Celzijusa.

Oko 23. novembra stoji signal za moguće novo pogoršanje, ali posle tog datuma ima jako mnogo opcija kada je razvoj sinoptike u pitanju, ističe Čubrilo.

Snežni zapadni vetrovi bi svakako težili ka održavanju zonalnog strujanja bez uslova za neko jače zahlađenje, ali isto tako sinoptički parametri vezi sa troposferu pokazuju da bi posle 24. novembra moglo doći do podizanja Azorskog anticiklona na sever, što će poslati ka nama vlažan i hladniji vazduh iz Skandinavije.

Ukratko, opcija jačeg zahlađenja uz sneg i u nizijama je krajem meseca i dalje moguća, ali daleko od toga da je izvesna.

Naredni dani posle prolazne kiše na jugu regiona donose suvo vreme. Sutra će biti malo toplije, a zatim hladnije uz jaku košavu oko 16. novembra. Drugi deo naredne nedelje može doneti padavine.