Како је својевремено истакла, Мири Адањи Полак је, поред сина Марка, муж најзначајнији мушкарац у животу. Због њега је популарна новинарка и ауторка емисије "Мира Адања Полак" одложила интервју са Кисинџером и вратила се из Америке у Србију.

Фото: Д. Миловановић

 

Водитељка се није смирила док му није родила дете, а како се често шалила, то јој је пошло за руком тек из деветог пута. Њен супруг је ракетни инжењер Мартин Дарко Полак, а како је водитељка истакла, није заинтересован за њене емисије. Како каже, нису ни син Марко, снаја и троје унучића.

Славна новинарка породицу увек ставља на прво место, а улогу супруге, мајке и баке сматра светом. За себе истиче да је патријархална жена.

ФОТО: Принтскирн / јутјуб / мира адања полак

 

- Зна се ко је у кући најстарији, муж, ко други. Муж је глава куће и то поштујем. Мислим да је у основи свих брачних размирица управо тај исфорсирани сукоб надлежности, та потреба неких жена да, без икаквог истинског разлога, преузимају на себе прерогативе који припадају мушкарцима. Зашто, чему, па улоге су одавно подељене! Свако нек игра своју и – мир у кући. Кажем то по цену да ме оптуже да сам конзервативна и традиционална. Ја се никада ни са једним мушкарцем нисам надметала и зато, ваљда, никада нисам ни доживела од њих понижење или неку другу непријатност - рекла је раније Адања и додала:

- Када сам рецимо имала заказан интервју са Кисинџером, мој супруг је затражио од мене да сместа седнем у авион и да се из Њујорка вратим кући. То сам и урадила, а испоставило се да сам таквом одлуком обезбедила код саговорника могућност да интервју добијем следећи пут. То су ти слатки и горки ризици нашег посла.

Фото: Петар Милошевић

 

Брачну срећу Полакових, која траје 40 година, употпунио је долазак сина којег је Мира донела на свет, претходно се тешко носећи са чак осам побачаја. О улози мајке и баке умела је да каже:

- Не знам, мислим да сам била добар родитељ. Онако како су васпитали мене, сестру и брата, тако сам и ја васпитала своје дете. Тешко је одупрети се моделу који сте добили од родитеља, а нешто, право да вам кажем, и не видим да је био лош. Можда сам ту и тамо штогод морала да осавременим, али у основи то је то. Поштовала сам право сина на сопствено мишљење, нисам му се мешала у живот, нисам натурала савете, настојала сам, а и данас се трудим да му помогнем кад год то од мене затражи. Поштујем снају, а унуку обожавам. Биле смо нас две на једном дечјем рођендану и тада сам је видела у акцији. Ушла је на непознат терен, међу непознате људе, у секунди је нашла човека коме ће да се успентра на крило и који ће да јој исече парче торте. Када сам видела како се снашла, рекла сам у себи: „Ово је генетика.“ - истакла је Мира за "Сторy".

Мира је рођена 1942. у Будимпешти за време рата, од оца Соломона, лекара који је био и један од оснивача ВМА и мајке Катарине, историчарке уметности. У Београду је одрастала са сестром Горданом и братом Ђорђем. Дипломирала клиничку психологију, бавила се маркетингом, била и шеф стјуардесама Авиогенекса. Пре телевизије писала за „Политику“, „Дугу“, „Базар“, а касније сарађивала и за светске медије попут часописа „Пипл“, „Ројалити“, америчку телевизију АБЦ, британску ИТН… Говори енглески, француски, мађарски, италијански.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".