Када је реч о хранљивој вредности, јаја су  један од најснажнији пакета хране који можемо да унесемо у наш организам.

- Заједно са млеком, јаја садрже највећу биолошку вредност или златни стандард протеина – написала је на свом корпоративном сајту Кетлин М. Зелман (Катхлеен М. Зелман), регистрована дијететичарка и директорка прехране за WебМД. Према њеним речима, једно јаје има само 75 калорија, али зато има 7 грама висококвалитетних беланчевина, 5 грама масти и 1,6 грама засићених масти, заједно са гвожђем, витаминима, минералима и каротеноидима.

И не само то већ, како Кетлин каже, јаја су лака за конзумацију, добро их подносе млади и стари, можемо их прилагодити за било који оброк и јефтина су.

Јаја су заиста суперхрана, али да ли можемо да их поједемо превише и да ли ће наштетити нашем организму у том случају?

Иако "Медицал Неwс Тодаy" наводи да не постоји граница у броју јаја које човек сме да поједе, ипак се 3 до 5 јаја дневно сматра се потпуно сигурним.

Фото: Профимедиа

 

 

А, какве све позитивне ефекте јаја доносе нашем организму?

Јачи организам

Јаја су пуна минерала и витамина, а према наводима „Медицал Неwс Тодаy“, одлична су за имуни систем, Наиме, откривено да витамини А и Б12 подстичу имунолошке функције, а ови витамни се налазе у јајету. Поред тога, жуманце је одличан извор витамина Д који помаже да се не разболимо, а може да нам помогне и при опоравку од прехладе или грипа.

Заправо, када нам је највише потребна енергија, јаја су вероватно најлакша и најбржа храна коју можемо да жваћемо, наводи Фрасис Ларгеман Рут, регистровани нутрициониста.

Поред тога, исхрана која садржи јаја нам помаже да добијемо два витална минерала за имунолошко здравље, а то су цинк и селен. Селен је есенцијално важан минерал за многе телесне процесе, укључујући когнитивне функције, здрав имунолошки систем и плодност код мушкараца и жена.

 

Боље функције мозга

Витамини у јајима нису само важни за јачање имунолошког система – већ су неопходни и за здравље мозга.

Како се наводи у “Хеалтхлине” публикацији, јаје не садржи једно, два или три, већ четири храњива састојка, за које се зна да јачају здравље мозга: витамин Б6, витамин Б12, фолат и холин. Б12 је „укључен у синтезу можданих хемикалија и регулацију нивоа шећера у мозгу“, а откривено је да витамини Б групе „успоравају напредовање пада менталне активности код старијих особа“, наводи се у публикацији.

Јаја неће повећати ризик за срчани удар

До недавно се мислило како жуманце може да подигне ниво лошег холестерола, што може да доведе до срчане болести и зато су се многи одлучивали да избегавају ову намирницу или да једу само беланце. Међутим, то није тачно.

Антони Комороф (Антхонy Комароф), професор медицине на Медицинском факултету Харвард, објаснио је да су истраживања од тада доказала да „највећи део холестерола у нашем телу ствара наша јетра – он не долази из холестерола који једемо. Он је даље објасни да је „јетра подстакнута да ствара холестерол пре свега са засићеним масноћама и транс масноћама у нашој исхрани, а не дијеталним холестеролом. Иако је истина да велико јаје, у просеку, садржи 1,5 грам засићених масти, истраживања су показала да умерено конзумирање јаја не повећава ризик од развоја срчаних болести, већ може чак и да нас заштити од њих.

Наиме, неколико студија је доказало да исхрана са јајима може да повећа добар холестерол, истовремено имајући номиналан или никакав ефекат на лош, наводи Тхе Лист.

Лепша и здравија кожа

Исхрана куваним јајима може да има низ позитивних дејстава на нашу кожу.

– Поједини витамин и минерали у јајима помажу да имамо здраву кожу и спречавају пропадање ткива – наводи “Медица Неwс Тодаy”. Селен је посебно добар у томе. Цитирајући неколико студија, нутрициониста Џо Левин написао је за “ББЦ Гоод Фоод” да “исхрана богата селеном може да помогне у заштити од рака коже, оштећења од сунца и старосних пега”. Срећом, само два велика јајета садрже чак 56 посто препоручене дневне дозе селена.

Фото: Профимедиа

 

 

Јачи нокти и коса

Уколико купујете шампоне и балсаме који су обогаћени биотином, можда ћете да се изненадите када сазнате да конзумирање јаја, конкретно, жуманцета, може да буде једноставнији начин да повећате унос биотина.

– Биотин је витамин Б комплекса и игра важну улогу у ратвоју кератина – објаснио је за “Хеалтх” Џошуа Зајкнер (Јосхуа Зеицхнер), директор козметичких и клиничких истраживања одељења за дерматологију болнице “Моунт Синаи” у Њујорку. Према његовим речима, како су коса и нокти направљени од кератина кроз сличан процес у телу, хранљиве материје које помажу коси, могу помоћи и ноктима.

Јаја, поред витамин Б12, садрже и протеине, цинк и гвожђе, а то су хранљиве материје за здраву косу. Према наводима дерматолога Денди Енгелман, ови хранљиви састоји помажу структури косе, расту и разградњи угљених хидрата и масти, влаже власиште и расподељују кисеоник до ћелија.

Мање стреса и анксиозности

Можда нисте толико упознати са лизином колико са биотином, али ова есенцијална аминокиселина која се налази у јајима има неке прилично невероватне здравствене моћи. Наиме, она може дугорочно да смањи анксиозност и акутни стрес. Цинк, који се такође налази у јајима „повезује се са смањеном анскиозношћу“, наводи „Харвард Хеалтх Публисхинг“.

„Хеатхлине“ је открио да лизин, осим што помаже код сузбијања анксиозности, може да помогне у спречавању настанка херпеса, да побољша глукозну реакцију дијабетичара, па чак и да снизи крвни притисак.

Иако су суплементи лизина доступни, трудите се да га што више узимате из природне хране, када год је то могуће. Осим у јајима, лизин се налази у млечним производима као што су јогут, сир, млеко, у месу и плодовима мора.

БОНУС ВИДЕО

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".