Наставно веће Основне школе “Владислав Рибникар” донело је одлуку о искључењу дечака убице. Томе је претходила неопходна и законом прописана дисциплинска мера укора. Како се дечак убица налази у установи затвореног типа, наставак школовања може да се одвија кроз школу “Доктор Драган Херцог” која је специјализована за наставу у болничким условима лечења.

Дечак убица који је 3. маја убио деветоро ђака и радника обезбеђења до тог тренутка остварио је две трећине часова и по сили закона он има услове за завршетак седмог разреда и оцене. Ова реалност прописана је законом јер је основно образовање обавезно. Болна стварност је да због незапамћене трагедије деветоро деце неће сести у школске клупе и остварити своје снове.

Када ће наставити школовање дечак убица и по ком моделу, тек треба да се одлучи. У ком тренутку ће се градиво из осмог разреда наћи пред њим зависи од процене стручњака Клинике за неурологију и психијатрију за децу и омладину. Пре било каква одлуке школског система, мора да постоји процена Клинике да ли је дечак убица у стању да настави школовање и какво ће оно бити.

Деца која не могу да одлазе на наставу и прате школску годину из ђачких клупа, најчешће имају онлајн наставу. Међутим, да ли ће то бити случај и са дечаком убицом још увек није извесно. Како се сазнаје могућа су два модела: да му се наставни програм да искључиво у писаној форми или онлајн, а уколико се буде донела одлука да настави школовање онлајн, њему неће бити омогућени други садржаји на компјутеру.

Мајка тражила да настави школовање

Мајка дечака убице обратила се пре неколико дана институцијама са захтевом да се реши питање даљег школовања њено двоје деце. У писму, мајка дечака убице не помиње трагедију у “Рибникару” ниједном једином речју, већ се обраћа за помоћ наводећи да је ситуација у којој је њена породица сложена. У писму, које је према сазнањима врло штуро и нема ниједне емоције, мајка дечака који је усмртио деветоро ђака и радника обезбеђења наводи да је питање обавезног основног образовања њене деце “отворено”.

Она констатује да млађа ћерка, која је као и брат похађала исту школу, не може да настави школовање у Рибникару, а да је син на Клиници за неурологију и психијатрију за децу и омладину. На решавању свих питања незапамћене трагедије за породице настрадале и рањене деце, остале ђаке школе и Србију ради тим Владе Србије у ком су ангажована сва надлежна министарства и институције. Практично од МУП, преко министарства просвете и правде, до психијатара и психолога.

Хоспитализован је одмах након масакра који је извршио. До данас није показао искрено кајање. Фотографије вршњака и другара које је убио не жели да гледа јер му то по његовом сведочењу изазива неку нелагодност. Испрва је по хоспитализацији био миран и хладан, а потом је почео да захтева да буде пуштен јер је, како наводи “прегледан, нормалан и нема више разлога” да борави у институцији затвореног типа.

БОНУС ВИДЕО

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".