У питању је прва званична посета начелника Генералштаба Војске Србије овом светом манастиру на Светој гори који представља један од најзначајнијих центара православља у свету.

Генерал се поклонио светињама, а потом је разговарао са игуманом манастира архимандритом Методијем и монасима. Изразио је захвалност на гостопримству, додајући да је велика част и задовољство што ће бити први начелник Генералштаба који ће посетити Свету гору и Хиландар, једно од најзначајнијих духовних и културних средишта српског народа.

Фото: Р. Каришић

 

Посета делегације Војске Србије реализује се у време када манастир прославља ктиторску славу, односно Светог краља Милутина. Такође, у Војсци Србије се обележава Дан верске службе, у спомен на 12. новембар 1839. када је регулисана свештеничка служба у тадашњој српској војсци.

Фото: П. Митић

 

Манастир је првобитно саградио грчки монах Георгије Хиландарио, а затим су га обновили отац Стефан Немања и Растко Немањић (у монаштву Симеон и Сава). Немањићи су допринели одбрани манастира, подигавши куле, а такође су и ширили манастирске поседе у самој Србији. Свети краљ Милутин је на месту старе цркве подигао нову Цркву Ваведења Богородице која и данас служи као саборна. Манастир је проширио ка северу. Једна од кула носи његово име - Милутинов Пирг.

ГАЛЕРИЈА-Посета Војске Србије Хиландару: