Жељана се за добровољно служење војног рока пријавила по завршетку средње школе, у јулу 2021. године, и ступила на дужност у септембарској класи. Заклетву је положила 17. септембра у Ваљеву, а месец и по касније добила је прекоманду. Има 19 година, истиче своју љубав према отаџбини и каже да има и велику подршку, и да су јој родитељи и млађи брат дали ветар у леђа када је одлуку требало донети. Према њеним речима, поласком у војску остварила је своје снове из детињства.

- Мој мотив је био стицање новог искуства и надограђивање себе, како у физичком, тако и у психичком смислу - каже Жељана и истиче да је њено приступање војсци за околину ипак био необичан потез: - Нисам се толико обазирала на коментаре. Водила сам се својим осећајем. Били су ми одувек занимљиви униформа и тај војнички начин живота.

Имала је, додаје, подршку пријатеља и клуба у ком тренира карате већ десет година.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @radojciczeljana

- Занимљиво, у почетку необично, али поносно и достојанствено - одговара на питање како се осећа у униформи: - Љубав према земљи овде нам је свима примарни мотив.

На друштвеној мрежи Инстаграм, ова атрактивна црнка има близу 10.000 пратилаца, а своје пратиоце често обрадује фоткама у атрактивним издањима.

- Војска нема предрасуде. То јесте питање у сваком упитнику, али није нешто што одређује или етикетира војника - каже Жељана.

Иначе је забрањено да се тетоваже виде на деловима тела који нису покривени униформом. Међутим, за младе добровољце направљен је уступак.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @radojciczeljana

Жељана је по струци електротехничар рачунара. Уписала је и вишу школу. Током војне обуке, књиге су код ње. Каже да учи током поподневног одмора и да ће на испите тек изаћи.

- Завршила сам техничку школу у Лозници, али сам наставила са школовањем. Уписала сам пословну економију и предузетништво. То је приватна виша школа у Лозници. У договору са надлежнима тамо добила сам књиге. Овде учим у слободно време. Излазићу када буде време испита. Ових шест месеци, док сам у војсци, тако ће да функционише - објаснила је.

У досадашњој војној обуци бележи успехе. За то је добила и награду.

- Следује нам један редован викенд, који сам ја искористила, али по заслузи и резултатима на тесту можемо да добијемо слободно за одлазак у град - каже додајући да је освојила ту награду, те да јој се Горњи Милановац допао, као и да јој војнички живот прија.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @radojciczeljana

Два је месеца како се буди у зору и леже пре поноћи, а било јој је потребно седам дана да се навикне. Разгибавање иде пре јутарње кафе, а она је свакако не би попила.

- Дан у војсци почиње у шест часова. Након тога имамо фискултуру у 6.15. Она је обавезна свако јутро и траје 25 минута, потом имамо доручак. Од осам часова почиње преподневна обука. Није нам далеко до доручка, уз добру дисциплину брзо се навикавамо. Кафу не пијем, али на одмору попијем лимунаду или воду.

- Дан се завршава након повечерја, када се гасе светла и улази у спаваоне. То је у 21.30. Искључује се светло, а и ми. Након тога је спавање, сваког дана исти принцип.

Жељана каже да види себе у војсци. Волела би да ту настави да ради. Не зна који ће јој се путеви отворити, али верује да може много. Исто тако верује да је и њеним колегиницама само небо граница.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @radojciczeljana

- Положај жена потеже доста питања. У сваком случају сам сигурна да и војници женског пола у свим сферама дају свој максимум. Мислим да је уз труд и рад све могуће. Видећемо докле ће ме то довести.

Са њом је још око 30 жена војника, што је око 50 одсто у генерацији. Објашњава да управо оне не дозвољавају да буду издвојене.

- Узимајући у обзир да је 21. век, све се изједначава. Жене саме, интуитивно, не желе да буду издвојене. Трудимо се да не идемо линијом мањег отпора. Мотив девојака које дођу на добровољно служење војног рока јесте да докажу и себи, а и околини, да женско и те како може трудом и радом да допринесе земљи Србији - каже Жељана.

Наводи и да је то делом и лекција коју је научила у војсци.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @radojciczeljana

- Овде смо сви једнаки. Војска нас пре свега томе и учи, једнообразности, у свему, како на обуци, тако и током слободног времена. Овде је најбитнији колектив, то је оно што чини војску војском - напомиње.

Каже и да су спаваоне одвојене спратовима, те да су на једном само жене, на другом само мушкарци.

- Саме смо у том делу, не и у соби. Нас 20 делимо једну - додаје Жељана.

(Телеграф.рс)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".