U pitanju je prva zvanična poseta načelnika Generalštaba Vojske Srbije ovom svetom manastiru na Svetoj gori koji predstavlja jedan od najznačajnijih centara pravoslavlja u svetu.

General se poklonio svetinjama, a potom je razgovarao sa igumanom manastira arhimandritom Metodijem i monasima. Izrazio je zahvalnost na gostoprimstvu, dodajući da je velika čast i zadovoljstvo što će biti prvi načelnik Generalštaba koji će posetiti Svetu goru i Hilandar, jedno od najznačajnijih duhovnih i kulturnih središta srpskog naroda.

Foto: R. Karišić

 

Poseta delegacije Vojske Srbije realizuje se u vreme kada manastir proslavlja ktitorsku slavu, odnosno Svetog kralja Milutina. Takođe, u Vojsci Srbije se obeležava Dan verske službe, u spomen na 12. novembar 1839. kada je regulisana sveštenička služba u tadašnjoj srpskoj vojsci.

Foto: P. Mitić

 

Manastir je prvobitno sagradio grčki monah Georgije Hilandario, a zatim su ga obnovili otac Stefan Nemanja i Rastko Nemanjić (u monaštvu Simeon i Sava). Nemanjići su doprineli odbrani manastira, podigavši kule, a takođe su i širili manastirske posede u samoj Srbiji. Sveti kralj Milutin je na mestu stare crkve podigao novu Crkvu Vavedenja Bogorodice koja i danas služi kao saborna. Manastir je proširio ka severu. Jedna od kula nosi njegovo ime - Milutinov Pirg.

GALERIJA-Poseta Vojske Srbije Hilandaru: