Глумац Бранислав Бане Видаковић недавно је прославио 41 годину професионалне глумачке каријере. Сада признаје да је поносан на себе што је успео да живи од глуме и то што се није додатно бавио другим пословима, као поједине његове колеге.

- Не знам да ли сам испунио очекивања гледалаца кроз ових 40 и нешто година. Мени каријера толико дуго траје, да сам запањен да толико дуго успевам да живим само од глуме. Нисам никада имао са стране бизнис којим бих се бавио и додатно зарађивао новац, као што неке моје колеге имају кафиће, ресторане... Шта год од тога, али ипак нисам. То сматрам великим успехом у Србији, јер од глуме живим више од 40 година, што је велики успех. Прошли смо кроз турбулентна времена и требало је опстати. Сматрам да сам у каријери постигао онолико колико сам и желео. Није посао баш све у животу. Постоје још неке ствари које више вреде, као што је породица. Мени су деца јако важна, добар однос према животу... Све је то важније од материјалних ствари. Сигурно сам могао боље и више да зарадим и да одиграм више ствари, али сам задовољан тиме што сам постигао. Да сам хтео више, више бих и радио. То је најједноставније речено - прича Бане за “Блиц“, а онда открива да улоге бира инстиктивно и да их не дели на оне које су теже или лакше.

Фото: Катарина Михајловић

 

 

- Радим инстиктивно. У нашем послу играте у серији по којој вас касније препознају људи и то траје годинама, док не дође нека нова улога. Тако то иде у глуми, некако својим током. То су све неке ствари које су неминовне када се бавите професионално овим послом- изјављује Видаковић којем смета што се у последње време култура изједначава са естрадом.

- У једном моменту смо доживели хиперпродукцију и морам признати да сам и ја сам играо у пар бесмислених пројеката. Али нећемо да откривамо који су то пројекти били (смех). У гомили свега тога, било је и добрих материјала из прошлости, који ће тешко моћи да се понове. Немамо толико интересовања за културу као народ, све се претворило у естраду. Не знам да ли је то све случајно или није. Изједначена је култура са естрадом, што није никако добро. Тешко да ће се све то што је било лепо моћи да се понови, мало сам носталгичан - сматра глумац који за крај открива шта се дешава са пројектом “Сахрана, бижутерија и покоји капут“ у којем је глумио адвоката.

Фото: М. Лабудовић

 

 

- Не знам шта ће се са тиме десити. Зависи од новца највероватније. Све се врти око новца, увек је такво време - искрено закључује Бане.

У новом пројекту на ком ради, филму “Пригушивач“, глумац открива да није било пресудно да добро познаје бокс као вештину, иако је глумио опасног боксера.

- Овде је за причу битније што сам мистериозно убијен, него што сам боксер. У овом сам филму неко о коме се више прича, а мало се појављујем. Помогао сам колегама да направе заплет у филму.

Због снимања “Сивог дома”сам путовао сваки дан

Четири деценије рада донеле су му разне изазове, а шта је било најтеже Видаковић се и дан-данас сећа.

- Најизазовнија у мојој каријери је била серија “Сиви дом”, јер смо то радили пуних годину дана путујући за Крушевац и назад. Константно смо били на снимањима и то једино можете да постигнете само ако сте млад глумац.

(Блиц)

БОНУС ВИДЕО: