Сви смо навикли и добро упамтили да су житарице, воће, поврће, орашасти плодови и сличне здраве намирнице кључне за здравље нашег организам. Али шта је са оним које су се дуги низ година задржале у нашој традицији и култури, попут сланине, свињске масти или лука? Које благодети оне имају по наше здравље?

Свињска маст

Нутриционисткиња Андреа Биланџија за Вечерњи лист открива да иако се дуги низ година свињска маст сматрала лошом намирницом, она има бројне бенефите ако се користи правилно и умерено. Колико то умерено заправо представља у количинима?

- Свињска маст богата је витаминима А, Д и Е, а осим тога, као и сва остала уља и масноће, садржи и доста калорија, због чега би требало да будемо опрезни с коришћеном количином. Заправо дневни калоријски унос из масти не би требало да прелази максималних 30 одсто - открива нутриционисткиња. Иако свињска маст садржи холестерол, он се ипак у телу под утицајем УВ зрака претвара у витамин Д значајан за апсорпцију калцијума.

Сланина

Масти у сланини су око 50 одсто мононезасићене, а велики део њих је олеинска киселина, она иста која се налази и у маслиновом уљу. Преостала масноћа у сланини је 40 одсто засићена и 10 одсто вишеструко незасићена, уз пристојну количину холестерола.

Осим протеина, у сланини можемо наћи на витамине Б комплекса, селен, фосфор, гвожђе, цинк итд. Посебан опрез саветује се људима који имају повишени крвни притисак, јер сланина садржи високи количину соли.

Лук

Једна средња главица лука има само 44 калорије, али и велику дозу витамина, минерала и влакана, као и висок садржај витамина Ц који делује као снажан антиоксиданс у телу. Такође садржи и снажна противупална својства која могу да помогну у смањењу високог крвног притиска и заштите од крвних угрушака. Лук смањује и ниво холестерола.

И за крај, лук је такође богат витаминима Б комплекса, укључујући фолну киселину и витамин Б6  који играју кључну улогу у метаболизму. Зато, осим непријатног мириса после његовог јела, не постоји ни један други разлог да га не једете.

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".