Верна копија фамозне Да Винчијеве ''Мона Лизе'' старија од 400 година је продата на аукцији у Паризу.

Оригинал је француски краљ Франсоа Први 1518. године купио од сликара, изложен је у Лувру и није на продају. Верзија која је продата датира из 17. века, а толико је слична Леонардовом оригиналу да стручњаци верују да је творац највероватније имао приступ Да Винчијевом портрету.

Копија је позната као ''Екингова'' по некадашњем власнику Рејмону Екингу, трговцу антиквитетима. Педесетих је откупио слику за само два и по евра и већину живота је био убеђен да је реч о ''правој''.

''Она је савршена илустрација фасцинације ''Мона Лизом''. Она је сан свих људи са страшћу према уметности. Она је његов Идеал. Рејмон Екинг био је њен ватрени бранилац међу историчарима уметности и светским медијима шездесетих. Она је била његова муза, а он њен песник'', објаснио је Пјер Етјен, директор одељења Старих мајстора аукцијске куће Кристиз (Christie's) у Паризу.

Постоји бар десетак везија препознатљиве ''Мона Лизе'', а већину су насликали Леонардови ученици. У јуну је европски колекционар откупио једну верзију за 2,9 милиона евра, што је уједно и рекорд за једну репродукцију.