Verna kopija famozne Da Vinčijeve ''Mona Lize'' starija od 400 godina je prodata na aukciji u Parizu.

Original je francuski kralj Fransoa Prvi 1518. godine kupio od slikara, izložen je u Luvru i nije na prodaju. Verzija koja je prodata datira iz 17. veka, a toliko je slična Leonardovom originalu da stručnjaci veruju da je tvorac najverovatnije imao pristup Da Vinčijevom portretu.

Kopija je poznata kao ''Ekingova'' po nekadašnjem vlasniku Rejmonu Ekingu, trgovcu antikvitetima. Pedesetih je otkupio sliku za samo dva i po evra i većinu života je bio ubeđen da je reč o ''pravoj''.

''Ona je savršena ilustracija fascinacije ''Mona Lizom''. Ona je san svih ljudi sa strašću prema umetnosti. Ona je njegov Ideal. Rejmon Eking bio je njen vatreni branilac među istoričarima umetnosti i svetskim medijima šezdesetih. Ona je bila njegova muza, a on njen pesnik'', objasnio je Pjer Etjen, direktor odeljenja Starih majstora aukcijske kuće Kristiz (Christie's) u Parizu.

Postoji bar desetak vezija prepoznatljive ''Mona Lize'', a većinu su naslikali Leonardovi učenici. U junu je evropski kolekcionar otkupio jednu verziju za 2,9 miliona evra, što je ujedno i rekord za jednu reprodukciju.