У самом Нигеру активне су терористичке групе. Након побуне, број операција за идентификацију милитаната, које је спровела нигерска војска, заједно са америчким и француским трупама, значајно се смањио.

Спремност на дијалог

Побуњеници су спремни наредних дана да започну преговоре са ЕКОВАС-ом, који прети војном операцијом у Нигеру како би се "обновио уставни поредак". Премијер Али Махаман Ламине Зеин, кога је именовао Национални савет за спас домовине - централни орган власти након пуча - рекао је да канали за дијалог са ЕКОВАС-ом никада нису били затворени.

Он је констатовао позитивну динамику у преговарачком процесу, наводећи као пример посету делегације нигеријских верских лидера Нигеру. Говорећи о санкцијама које је увео ЕКОВАС, које је раније назвао нехуманим, Али Ламине Зеин је изнео мишљење да је Нигер у стању да их превазиђе.

Припрема за интервенцију

Лидери ЕКОВАС-а сложили су се на самиту у Абуџи да покрену војну операцију у Нигеру "што је пре могуће" како би се обновио уставни поредак и ослободио свргнути председник Нигера Мохамед Базум. Међутим, парламент организације не може да се договори око јединственог става о увођењу трупа у Нигер.

Нигеријска опозиција иступила је против војног решења кризе у Нигеру. Тако је Дебо Ологунагба, портпарол опозиционе Народне демократске партије, рекао да нигеријски председник Бола Тинубу, који тренутно води и Савет шефова држава и влада ЕКОВАС-а, вођен политичким циљевима инсистира на интервенцији. Према речима Ологунагбе, инвазија ће "довести до увођења ванредног стања у Нигерији, што ће скренути пажњу са недостатака политичког система и судског процеса, којим се оспоравају резултати председничких избора".

У међувремену, руска амбасада у Нигерији је напоменула да "појединци говоре против могуће операције ЕКОВАС, али је војни врх потврдио пуну подршку председнику".

Мобилизација трупа под окриљем ЕКОВАС-а

Сенегалске власти су почеле мобилизацију, објавио је сенегалски лист Л'Обсерватер, позивајући се на белешку начелника Генералштаба Оружаних снага генерала Мбајеа Сисеа. Према писању публикације, наредбом од 11. августа војска је окупљена у граду Тиез на западу земље.

Раније је нигеријски штаб за одбрану почео да се припрема за могућу мобилизацију. Врховна команда Оружаних снага Нигерије наложила је командантима јединица да доставе податке о броју људства, опреми и другим стварима, пише нигеријски лист Панч.

Терористичка активност

Милитанти групе Ал-Нусра, повезане са терористичком организацијом Ал-Каида, напали су нигерску војску у региону Тилабери, који се налази у нестабилном подручју између Буркине Фасо и Малија. Како преноси Скај Њуз Арабиа, овај напад се догодио ујутру 8. августа и био је први напад милитаната на нигерску војску од државног удара. Како преноси канал, терористи покушавају да изврше притисак на владу Нигера коју су формирали побуњеници како би ослободили 16 милитаната групе.

Такође 13. августа, касарна која се налази око 100 км од главног града Нигера нападнута је, наводно, од стране терориста.

БОНУС ВИДЕО:

Калашњиков представио нову верзију јуришне пушке АК-19

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".