U samom Nigeru aktivne su terorističke grupe. Nakon pobune, broj operacija za identifikaciju militanata, koje je sprovela nigerska vojska, zajedno sa američkim i francuskim trupama, značajno se smanjio.

Spremnost na dijalog

Pobunjenici su spremni narednih dana da započnu pregovore sa EKOVAS-om, koji preti vojnom operacijom u Nigeru kako bi se "obnovio ustavni poredak". Premijer Ali Mahaman Lamine Zein, koga je imenovao Nacionalni savet za spas domovine - centralni organ vlasti nakon puča - rekao je da kanali za dijalog sa EKOVAS-om nikada nisu bili zatvoreni.

On je konstatovao pozitivnu dinamiku u pregovaračkom procesu, navodeći kao primer posetu delegacije nigerijskih verskih lidera Nigeru. Govoreći o sankcijama koje je uveo EKOVAS, koje je ranije nazvao nehumanim, Ali Lamine Zein je izneo mišljenje da je Niger u stanju da ih prevaziđe.

Priprema za intervenciju

Lideri EKOVAS-a složili su se na samitu u Abudži da pokrenu vojnu operaciju u Nigeru "što je pre moguće" kako bi se obnovio ustavni poredak i oslobodio svrgnuti predsednik Nigera Mohamed Bazum. Međutim, parlament organizacije ne može da se dogovori oko jedinstvenog stava o uvođenju trupa u Niger.

Nigerijska opozicija istupila je protiv vojnog rešenja krize u Nigeru. Tako je Debo Ologunagba, portparol opozicione Narodne demokratske partije, rekao da nigerijski predsednik Bola Tinubu, koji trenutno vodi i Savet šefova država i vlada EKOVAS-a, vođen političkim ciljevima insistira na intervenciji. Prema rečima Ologunagbe, invazija će "dovesti do uvođenja vanrednog stanja u Nigeriji, što će skrenuti pažnju sa nedostataka političkog sistema i sudskog procesa, kojim se osporavaju rezultati predsedničkih izbora".

U međuvremenu, ruska ambasada u Nigeriji je napomenula da "pojedinci govore protiv moguće operacije EKOVAS, ali je vojni vrh potvrdio punu podršku predsedniku".

Mobilizacija trupa pod okriljem EKOVAS-a

Senegalske vlasti su počele mobilizaciju, objavio je senegalski list L'Observater, pozivajući se na belešku načelnika Generalštaba Oružanih snaga generala Mbajea Sisea. Prema pisanju publikacije, naredbom od 11. avgusta vojska je okupljena u gradu Tiez na zapadu zemlje.

Ranije je nigerijski štab za odbranu počeo da se priprema za moguću mobilizaciju. Vrhovna komanda Oružanih snaga Nigerije naložila je komandantima jedinica da dostave podatke o broju ljudstva, opremi i drugim stvarima, piše nigerijski list Panč.

Teroristička aktivnost

Militanti grupe Al-Nusra, povezane sa terorističkom organizacijom Al-Kaida, napali su nigersku vojsku u regionu Tilaberi, koji se nalazi u nestabilnom području između Burkine Faso i Malija. Kako prenosi Skaj NJuz Arabia, ovaj napad se dogodio ujutru 8. avgusta i bio je prvi napad militanata na nigersku vojsku od državnog udara. Kako prenosi kanal, teroristi pokušavaju da izvrše pritisak na vladu Nigera koju su formirali pobunjenici kako bi oslobodili 16 militanata grupe.

Takođe 13. avgusta, kasarna koja se nalazi oko 100 km od glavnog grada Nigera napadnuta je, navodno, od strane terorista.

BONUS VIDEO:

Kalašnjikov predstavio novu verziju jurišne puške AK-19

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".