Опште је познато да је доручак најважнији оброк у току дана. Ипак, то не значи да би требало да једемо шта стигнемо, већ да пажљиво бирамо храну којом започињемо дан.

У нашој земљи је код многих грађана заступљена пракса куповине доручка у пекарама, што се може негативно одразити на здравље.

Дијететичарка Мери Сабат каже да је ово посебно важно за људе који су на граници дијабетеса, јер последице конзумације ове хране могу да доведе до здравствених проблема.

Према њеним речима, најгорим доручком сматрају се слатке житарице и пецива. Слатке и рафинисане житарице могу да доведу до наглих скокова шећера у крви, док потенцијално повећавају ризик од развоја дијабетеса.

- Многе популарне житарице које се једу за доручак имају висок ниво додатих шећера и рафинисаних угљених хидрата. Они могу да узрокују брз пораст нивоа шећера у крви, што доводи до пада енергије касније током дана и доприноси инсулинској резистенцији током времена - открива Сабат.

Исто важи и за пецива, која су углавном пуна рафинисаних угљених хидрата и додатих шећера. "Оштре флуктуације шећера у крви могу да оптерете инсулински одговор тела и придонесу развоју инсулинске резистенције, кључног фактора у прогресији према граничном дијабетесу", рекла је и напоменула да су крофне, мафини, кроасани и слатка пецива пуни шећера и нездравих масноћа, као и да им недостаје хранљивих ствари, што их чини лошим избором за преддијабетичаре.

Њен савет је да бирате житарице, хлеб и пециво од целог зрна, као и да пазите на садржај додатих шећера. Према стручњацима, храна која подиже енергију укључује сложене угљене хидрате, садржи здраве масти, немасне протеине и витамин Б. Јаја представљају прави избор хранљивих материја - обезбеђују 7 грама висококвалитетних протеина, заједно са гвожђем, витаминима, минералима и каротеноидима (у жуманцету).

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".