Opšte je poznato da je doručak najvažniji obrok u toku dana. Ipak, to ne znači da bi trebalo da jedemo šta stignemo, već da pažljivo biramo hranu kojom započinjemo dan.

U našoj zemlji je kod mnogih građana zastupljena praksa kupovine doručka u pekarama, što se može negativno odraziti na zdravlje.

Dijetetičarka Meri Sabat kaže da je ovo posebno važno za ljude koji su na granici dijabetesa, jer posledice konzumacije ove hrane mogu da dovede do zdravstvenih problema.

Prema njenim rečima, najgorim doručkom smatraju se slatke žitarice i peciva. Slatke i rafinisane žitarice mogu da dovedu do naglih skokova šećera u krvi, dok potencijalno povećavaju rizik od razvoja dijabetesa.

- Mnoge popularne žitarice koje se jedu za doručak imaju visok nivo dodatih šećera i rafinisanih ugljenih hidrata. Oni mogu da uzrokuju brz porast nivoa šećera u krvi, što dovodi do pada energije kasnije tokom dana i doprinosi insulinskoj rezistenciji tokom vremena - otkriva Sabat.

Isto važi i za peciva, koja su uglavnom puna rafinisanih ugljenih hidrata i dodatih šećera. "Oštre fluktuacije šećera u krvi mogu da opterete insulinski odgovor tela i pridonesu razvoju insulinske rezistencije, ključnog faktora u progresiji prema graničnom dijabetesu", rekla je i napomenula da su krofne, mafini, kroasani i slatka peciva puni šećera i nezdravih masnoća, kao i da im nedostaje hranljivih stvari, što ih čini lošim izborom za preddijabetičare.

NJen savet je da birate žitarice, hleb i pecivo od celog zrna, kao i da pazite na sadržaj dodatih šećera. Prema stručnjacima, hrana koja podiže energiju uključuje složene ugljene hidrate, sadrži zdrave masti, nemasne proteine i vitamin B. Jaja predstavljaju pravi izbor hranljivih materija - obezbeđuju 7 grama visokokvalitetnih proteina, zajedno sa gvožđem, vitaminima, mineralima i karotenoidima (u žumancetu).

BONUS VIDEO:

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".