Један од омиљених певача међу женама у Србији, Жељко Самарџић, забринуо је све када је први пут открио да су му лекари дијагностиковали аутоимуну болест која је утицала на различите аспекте његовог живота.

Данас, након што је пребродио изазове које му је болест донела, срећан је што може бити инспирација свима који се суочавају са Хашимотовим синдромом.

Фото: АТА имагес

 

Хашимотов синдром се манифестује када имуни систем напада тироидну жлезду, малу жлезду смештену у врату испод Адамове јабучице. Тироидна жлезда игра кључну улогу у производњи хормона који су важни за многе функције организма. Особе са Хашимотовим синдромом често се суочавају са симптомима као што су умор, добијање на тежини, те промене на кожи и коси.

Аутоимуна болест Жељка Самарџића је дијагностикована пре неколико година, а он је раније поделио како се носи са овом дијагнозом. Редовно узима терапију и истакао је: "Реч је о аутоимуној болести штитне жлезде која повремено ствара проблеме. Уз редовно узимање терапије, све је под контролом. Свако јутро попијем таблету и то је то."

- Ова болест углавном погађа жене, али ето, мене је захватила. Носим се са тим колико могу. Касније сам сазнао да доста мојих пријатеља такође има Хашимотов синдром, а ја сам га дуго имао а да нисам то знао - открио је певач.

Ова болест је променила његове животне навике:

- Супруга Маја и ја живимо скромно, али достојанствено, без неких посебних захтева. Болест ме је научила да ценим једноставност и пристојност.

Фото: АТА имагес

 

- Нажалост, не зарађујем само ја од својих концерата. Ту су и инструменталисти, музичари, људи који се брину о светлу и кабловима... Велика ми је радост када обавештавам све о концертима. Верујем да та вест често њима доноси више радости него мени - истакао је Самарџић и додао:

- Хашимото ми је променио свет. Нисам знао шта ми се дешава кад сам први пут сазнао за болест. Сада водим нормалан живот захваљујући терапијама. Идем на контроле свака три месеца и редовно вадим крв.

- Болест ме је променила из темеља. Раније сам уживао у чашици ракије или вина више, али сада то не могу јер морам да чувам гласне жице. Када све то функционише, све је у реду - нагласио је Самарџић и додао:

- Открио сам ову болест док сам пролазио кроз операцију за нерв симпатикуса како бих регулисао знојење. Касније се испоставило да је у питању Хашимотов синдром и смањена функција штитне жлезде."

Како препознати Хашимотов синдром?

На самом почетку болести, због ослобађања хормона штитасте жлезде из њених оштећених ћелија долази до појаве симптома какви су:

-убрзан рад срца,
-знојење,
-масна кожа,
-тремор,
-претерана узбуђеност,
-губитак телесне тежине, који се једним именом зову симптоми   хипертиреоидизма.

Ови симптоми трају од неколико дана до пар недеља, а онда долази до појаве симптома хипотиреоидизма – када штитаста жлезда успорава свој рад.

Када симптоми хипотиреозе наступе у пуном маху, оболели осећају: несразмерно јак и ошамућујући умор,

-тромост,
-успорено се крећу и говоре,
-заборављају,
-не подносе хладноћу,
-поспаност,
-безвољност и проблеме са концентрацијом.

Честа пропратна појава хипотиреозе је повећање телесне тежине, смањење апетита, успорење перисталтике и затвор. Кожа је бледа и сува, очи су упале, а срчана фреквенца успорена. Јавља се и мишићна слабост и болови у мишићима, као и поремећај менструалног циклуса.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".