Jedan od omiljenih pevača među ženama u Srbiji, Željko Samardžić, zabrinuo je sve kada je prvi put otkrio da su mu lekari dijagnostikovali autoimunu bolest koja je uticala na različite aspekte njegovog života.

Danas, nakon što je prebrodio izazove koje mu je bolest donela, srećan je što može biti inspiracija svima koji se suočavaju sa Hašimotovim sindromom.

Foto: ATA images

 

Hašimotov sindrom se manifestuje kada imuni sistem napada tiroidnu žlezdu, malu žlezdu smeštenu u vratu ispod Adamove jabučice. Tiroidna žlezda igra ključnu ulogu u proizvodnji hormona koji su važni za mnoge funkcije organizma. Osobe sa Hašimotovim sindromom često se suočavaju sa simptomima kao što su umor, dobijanje na težini, te promene na koži i kosi.

Autoimuna bolest Željka Samardžića je dijagnostikovana pre nekoliko godina, a on je ranije podelio kako se nosi sa ovom dijagnozom. Redovno uzima terapiju i istakao je: "Reč je o autoimunoj bolesti štitne žlezde koja povremeno stvara probleme. Uz redovno uzimanje terapije, sve je pod kontrolom. Svako jutro popijem tabletu i to je to."

- Ova bolest uglavnom pogađa žene, ali eto, mene je zahvatila. Nosim se sa tim koliko mogu. Kasnije sam saznao da dosta mojih prijatelja takođe ima Hašimotov sindrom, a ja sam ga dugo imao a da nisam to znao - otkrio je pevač.

Ova bolest je promenila njegove životne navike:

- Supruga Maja i ja živimo skromno, ali dostojanstveno, bez nekih posebnih zahteva. Bolest me je naučila da cenim jednostavnost i pristojnost.

Foto: ATA images

 

- Nažalost, ne zarađujem samo ja od svojih koncerata. Tu su i instrumentalisti, muzičari, ljudi koji se brinu o svetlu i kablovima... Velika mi je radost kada obaveštavam sve o koncertima. Verujem da ta vest često njima donosi više radosti nego meni - istakao je Samardžić i dodao:

- Hašimoto mi je promenio svet. Nisam znao šta mi se dešava kad sam prvi put saznao za bolest. Sada vodim normalan život zahvaljujući terapijama. Idem na kontrole svaka tri meseca i redovno vadim krv.

- Bolest me je promenila iz temelja. Ranije sam uživao u čašici rakije ili vina više, ali sada to ne mogu jer moram da čuvam glasne žice. Kada sve to funkcioniše, sve je u redu - naglasio je Samardžić i dodao:

- Otkrio sam ovu bolest dok sam prolazio kroz operaciju za nerv simpatikusa kako bih regulisao znojenje. Kasnije se ispostavilo da je u pitanju Hašimotov sindrom i smanjena funkcija štitne žlezde."

Kako prepoznati Hašimotov sindrom?

Na samom početku bolesti, zbog oslobađanja hormona štitaste žlezde iz njenih oštećenih ćelija dolazi do pojave simptoma kakvi su:

-ubrzan rad srca,
-znojenje,
-masna koža,
-tremor,
-preterana uzbuđenost,
-gubitak telesne težine, koji se jednim imenom zovu simptomi   hipertireoidizma.

Ovi simptomi traju od nekoliko dana do par nedelja, a onda dolazi do pojave simptoma hipotireoidizma – kada štitasta žlezda usporava svoj rad.

Kada simptomi hipotireoze nastupe u punom mahu, oboleli osećaju: nesrazmerno jak i ošamućujući umor,

-tromost,
-usporeno se kreću i govore,
-zaboravljaju,
-ne podnose hladnoću,
-pospanost,
-bezvoljnost i probleme sa koncentracijom.

Česta propratna pojava hipotireoze je povećanje telesne težine, smanjenje apetita, usporenje peristaltike i zatvor. Koža je bleda i suva, oči su upale, a srčana frekvenca usporena. Javlja se i mišićna slabost i bolovi u mišićima, kao i poremećaj menstrualnog ciklusa.

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".