Наводно се на овом месту налазе гробови преминулих од тифуса у Првом светском рату. Ова група је против тога да Здравко изведе концерт на некадашњем војном комплексу "Кадињача", а такође је настала расправа на Фејсбуку. 

 

 

Нема чврстих доказа да су на месту некадашње касарне у Ваљеву током 1915. године сахрањени оболели и рањени војници од тифуса. Све је само резултат преношених прича.  Да доказа нема. потврдили су и из Завода за заштиту споменика културе Ваљево, додајући да "Кадињача" никад није била проглашена за културно добро и налазила се под неким степеном заштите.

- Ми смо добијали информације да ту постоји гробље, гробља има по целом граду, како се град ширио, почев од горњег дела старе чаршије Тешњар преко Улице Милована Глишића, брда Видрак и Петог пука до простора у близини или испод садашњих тргова, улица и објеката у самом центру. Ваљево је друге године Првог светског рата било град-болница и то је додатно повећало број гробова. Урадити истраживање целог града је немогуће јер су ту сада објекти - закључује археолог завода Радивоје Арсић.

(Република)

БОНУС ВИДЕО: