Navodno se na ovom mestu nalaze grobovi preminulih od tifusa u Prvom svetskom ratu. Ova grupa je protiv toga da Zdravko izvede koncert na nekadašnjem vojnom kompleksu "Kadinjača", a takođe je nastala rasprava na Fejsbuku. 

 

 

Nema čvrstih dokaza da su na mestu nekadašnje kasarne u Valjevu tokom 1915. godine sahranjeni oboleli i ranjeni vojnici od tifusa. Sve je samo rezultat prenošenih priča.  Da dokaza nema. potvrdili su i iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture Valjevo, dodajući da "Kadinjača" nikad nije bila proglašena za kulturno dobro i nalazila se pod nekim stepenom zaštite.

- Mi smo dobijali informacije da tu postoji groblje, groblja ima po celom gradu, kako se grad širio, počev od gornjeg dela stare čaršije Tešnjar preko Ulice Milovana Glišića, brda Vidrak i Petog puka do prostora u blizini ili ispod sadašnjih trgova, ulica i objekata u samom centru. Valjevo je druge godine Prvog svetskog rata bilo grad-bolnica i to je dodatno povećalo broj grobova. Uraditi istraživanje celog grada je nemoguće jer su tu sada objekti - zaključuje arheolog zavoda Radivoje Arsić.

(Republika)

BONUS VIDEO: