Интервенција је обављена у Владичином Хану, где је уклоњено легло стршљенова. Када је жена пошла да отвори прозор, кад је подигла ролетне имала је шта да види! Стршљенови су у ролетни породичне куће направили легло.

- Људи често не примете легла у домаћинству, јер су на неприступачним местима. Овај пут је било више од 500 јединки, озбиљно легло - објашњава Станковић. Каже да њима погодује ово топло време како би се множили, зато су најактивнији у овом периоду. Углавном легло праве на неприступачном, сунчаном месту. Обично се налазе на таванима, крововима, посебно у викендицама које су празне. Стршљенови представљају опасност по људе, истиче Станковић.

А ево по чему су стршљенови специфични.

Фото: Профимедиа

 

- Када један стршљен нападне и убоде, он пусти феромон. Он даље даје сигнал другим стршљенима који крећу у напад. Отуд се и догађа да човека на исто место уједе пет, шест стршљена. Интересантно је да их иритирају јарке боје, док на бијелу не реагују - објашњава Владица Станковић председник Удружења за заштиту гмизаваца и животне средине „Поскок“ из Владичиног Хана. Стршљенове иритирају јарке боје.

- Једно легло може да има од 400 до 1.000 јединки. Хране се инсектима, соковима дрвета и соковима које исисају из распуцаног воћа. Њихов опсег је од два до два и по километра - објашњава Владица Станковић, човек са великим искуством и знањем када су у питању природа и њени становници "који често залутају".

(Курир)

БОНУС ВИДЕО: